1
min read
A- A+
Pročitano

Pjongjang: Povećana mogućnost nuklearnog rata

14/11/2017 - 8:51
Autor:Fos Media
40 pregleda

Sjeverna Koreja je saopštila da razmještanje oko Korejskog poluostrva tri američka nosača aviona s pratećom flotom, "koji su u poziciji za napad", povećava prijetnju izbijanja nuklearnog rata, ali da je nemoguće predvidjeti kada će takav rat izbiti.

foto:Beta

foto:Beta

Ambasador Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama Ja Song Nam naveo je u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje stvaraju "najgoru situaciju u istoriji oko Korejskog poluostrva".

On je napisao da su SAD reaktivirale 24-časovne nalete bombardera B-52, sposobnih da ponesu nuklearno oružje, "koje su postojale u vrijeme Hladnog rata".

"Obimne nuklearne probe i ucjene koje SAD sa saveznicima izvode bez prekida cijele godine da bi ugušile našu republiku, vode zaključku da je opcija koju smo izabrali bila ispravna i da treba da nastavimo tim putem do kraja", naveo je Ja. On nije pojasnio šta bi taj "kraj" mogao da podrazumijeva.

Sjeverna Koreja lansirala je u julu interkontinentalne balističke rakete, koje mogu da dosegnu kopno SAD, a nedavno je izvela do sada najveću podzemnu nuklearnu eksploziju. Četvorodnevnu zajedničku pomorsku vježbu Vašingtona i Seula koja je u subotu počela u blizini istočne obale Južne Koreje, zvaničnici američke vojske su opisali kao jasno upozorenje Sjevernoj Koreji.

Uz tri američka nosača aviona s pratećim ratnim brodovima, u vježbi učestvuje i sedam brodova južnokorejske mornarice.

Prema navodima Sedme flote američke mornarice, tri američka nosača aviona s prijetećom opremom prvi put zajedno učestvuju u vježbi na zapadnom Pacifiku poslije vježbe blizu Guama 2007. godine.

Zajednička vojna vježba odvija se u vrijeme azijske turneje predsjednika SAD Donalda Trampa, tokom koje je posjetio i Južnu Koreju, a u razgovorima koje je imao glavna tema je bila nuklearna prijetnja Sjeverne Koreje.

Komentari