1
min read
A- A+
Pročitano

Preživjela Aušvic sada ima policijsku zaštitu zbog 200 prijetnji dnevno

07/11/2019 - 22:54
Autor:Fos Media
667 pregleda

Lilijana Segre (89) iz Italije , koja je imala 13 godina kada je deportovana u nacistički logor Aušvic, sada živi sa policijskom zaštitom jer dnevno dobija i do 200 prijetnji zbog svog antisemitskog angažmana.

Foto

Izvor: Tanjug/AP/Luca Bruno

Lilijana Segre, doživotni senator, nedavno je predvodila formiranje parlamentarnog komiteta protiv mržnje, rasizma i antisemitizma, u italijanskoj javnosti poznat i kao Segre komisija. Međutim, postala je meta svakodnevnih "posebno agresivnih" napada preko društvenih mreža, saopštio je Savremeni dokumentacioni jervrejski centar iz Milana.

"Svaki put kada se istaknuti Jevreji nađu u žiži javnosti u Italiji, oni postaju predmet antisemitskog zlostavljanja", rekao je za CNN Stefano Gati iz Centra.

Prema njegovim riječima, antisemitske pruke dolaze iz krugova krajnje desnice, koji su u prošlosti, a i danas povezivani s nasiljem.

"To je dio njhovog radikalnog desnog koda", istakao je Gati i dodao da ova poplava napada dovodi do podizanja tenzija, kako onlajn, tako i oflajn.

Odluka da se Lilijani Segre dodjeli policijska zaštita, u vidu dva pripadnika Karabinjera, donijeta je pošto su pripadnici krajnje desnog pokreta Forca Nuova postavili plakat u Milanu u blizini mjesta gdje je držala govor.

Fondacija Savremeni jevrejski dokumentcioni centar saopštila je da je zabilježen značajan rast antisemitskih napada u Italiji, posebno na društvenim mrežama.

"Od početka godine do kraja septembra, zabilježili smo oko 190 antisemitskih incidenata, od čega oko 70 odsto onlajn", precizirao je Gati. Poređenja radi, u cijeloj prošloj godini zabilježeno je 197 napada, a u 2017. godini 130. Ovi incidenti uključuju vandalizam, klevete, uvrede i prijetnje.

Segre je jedna od 25 djece koja su imala manje od 14 godina kada su deportovana u Aušvic, i koja su preživjela logor. Ona je iz Aušvica prebačena u logor Malšov koji je bio pod okriljem Ravensbruka, odakle je oslobođena 1. maja 1945. godine.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari