1
min read
A- A+
Pročitano

Bugarska traži od Skoplja da odustane od termina "makedonski jezik"

09/10/2019 - 22:04
Autor:Fos Media
258 pregleda

Bugarska vlada osvojila je odluku kojom se postavljaju "crvene linije" za pregovore Sjeverne Makedonije sa EU, javljaju mediji u Skoplju i Sofiji. Traži se da Skoplje odustane od termina "makedonski jezik".

foto

Ilustracija

Vlada Bugarske usvojila je dokument kojim se definišu uslovi za pregovore Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom, uključujući i želju Sofije da Skoplje prestane da koristi termin makedonski jezik.

Istovremeno, bugarska vlada podržala je početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije sa EU, navodeći da bi razdvajanje ta dva slučaja predstavljalo podrivanje stabilnosti u regionu.

U vezi s jezikom, da se koristi fraza – zvanični jezik Republike Sjeverne Makedonije, a da se, ukoliko je neophodno, uz termin makedonski jezik svaki put doda i objašnjenje – u saglasnosti sa Ustavom Republike Sjeverne Makedonije, navodi se u tekstu koji je objavio bugarski dnevnik Trud.

Dnevnik objašnjava i da je stav bugarske vlade da je ustavni jezik u Sjevernoj Makedoniji u stvari proizvod evolucije bugarskog jezika i dijalekata tog jezika.

Bugarska je tražila i da se iz udžbenika izbace formulacije poput "bugarski fašistički okupator", kao i da se rehabilituju "sve žrtve komunizma".

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari