1
min read
A- A+
Pročitano

Četvorici optuženih uslovne kazne za paljenje ambasade

14/11/2017 - 10:59
Autor:Fos Media
19 pregleda

Viši sud u Beogradu osudio je na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu optuženih za paljenje američke ambasade, 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija", dok je trojicu oslobodio optužbi.

sfv

Arhivka fotografija, foto: Fonet

Za krivično delo "teško djelo protiv opšte sigurnosti" na po šest mjeseci zatvora s rokom provjere od dvije godine uslovno su osuđeni Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović, dok je Milan Tomas dobio pet mjeseci zatvora sa istim rokom provjere od dvije godine, prenosi Tanjug.

Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivično djelo.

Osuđeni su proglašeni krivim jer su gađali kamenicama ambasadu SAD sa više N N lica, razbili prozore na zgradi u koju su posle ubačene baklje, usljed čega je došlo do požara, naveo je sud u obrazloženju presude.

Oni će snositi troškove postupka, dok će troškovi oslobođenih pasti na teret budžeta.

Šteta na ambasadi SAD iznosi ukupno oko 900.000 dolara ali ambasada nije tražila odštetu.

To je druga prvostepena presuda, pošto je prvu presudu prošle jeseni ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

I na ovu presudu tužilaštvo i odbrana imaju pravo da se žale Apelacionom sudu, koji treba da donese pravosnažnu odluku.

I presudom koja je bila ukinuta optuženima su bile izrečene kazne od šest do 10 mjeseci zatvora, dok je za nekoliko optuženih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Oni su osuđeni jer su ispred stare zgrade ambasade Sjedinjenih Američkih Država u ulici Kneza Miloša "opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i tijelo ljudi i imovinu većeg obima".

Nakon mitinga ispred Skupštine Srbije "Kosovo je Srbija", oko 18:30 sati organizovano su došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujovića, koji je izgorio u požaru u ambasadi.

Što se tiče policijske odgovornosti za propuste u obezbjeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija", Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju ove godine optužnicu protiv pet policijskih službenika koje tereti za krivična djela teško djelo protiv opšte sigurnosti i zloupotreba službenog položaja.

Optužnica je prosleđena sudu 8. maja i još nije potvrđena, odnosno njeno preispitivanje je u toku.

Komentari