1
min read
A- A+
Pročitano

Crnogorski jezik u Vrbasu da bude službeni

13/08/2019 - 15:26
Autor:Fos Media
92 pregleda

Crnogorska partija saopštila je danas da je Savjetu za nacionalne manjine Vlade Srbije uputila zahtjev da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, preduzme mjere da se crnogorskoj nacionalnoj zajednici omogući ostvarivanje zakonom i ustavom garantovanih manjinskih prava u opštini Vrbas, odnosno da crnogorski jezik bude uveden u službenu upotrebu u toj opštini.

foto

Foto: agrodan.rs

"Lokalna samouprava u Vrbasu od 2010. godine, i pored više zahtjeva od strane Crnogorske partije i jasne preporuke ombudsmana, izbjegava zakonsku obavezu da u službenoj upotrebi na svojoj teritoriji pored srpskog, mađarskog i rusinskog, uvede i crnogorski jezik i pismo", navela je Crnogorska partija u saopštenju za javnost, a prenosi Beta.

Dodali su da su zahtjev uputili nakon što je u Skupštini Srbije predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila da Savjet za nacionalne manjine, kojim ona predsjedava, nije upoznat sa tom problematikom.

Ana Brnabić je tada izjavila da, ako su ispunjeni svi zakonski uslovi, nema prepreke da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu u opštini Vrbas.

Savjet za nacionalne manjine Vlade Srbije prati i razmatra stanje ostvarivanje prava nacionalnih manjina i predlaže mjere za unapređenje pune i djelotvorne ravnopravnosti njihovih pripadnika.

Predsjednica tog savjeta je Ana Brnabić, zamjenik je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, članovi su ministar inostranih poslova, ministar pravde, ministar prosvjete i tehnološkog razvoja, ministar kulture i informisanja, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama, direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava i predsjednici svih nacionalnih savjeta u Srbiji.

Crnogorska partija je u zahtjevu podsjetila i na imperativnu normu Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma koji u članu 11. u stavu 2. glasi: "Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova".

U opštini Vrbas, prema posljednjem popisu stanovništva, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari