1
min read
A- A+
Pročitano

Dodik: Sa NATO jedino saradnja po uzoru na Srbiju

13/08/2019 - 12:33
Autor:Fos Media
86 pregleda

Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), koji je korak ka integraciji Bosne i Hercegovine (BiH) u NATO, neće biti poslat u Brisel jer se Republika Srpska (RS) protivi ulasku u taj vojni savez, poručio je predsjednik RS, Milorad Dodik.

Dodik

Dodik, foto: Tanjug

"Puta u NATO nema. Mi smo vezani za Srbiju u tom pogledu. Ako Srbija za sto godina uđe u NATO i mi ćemo, ako za 300 godina ne uđe nećemo ni mi, sve dok ja i moja politička opcija rukovodimo time”, rekao je Dodik u intervjuu Tanjugu. 

On je tako odgovorio na špekulacije da je dogovorom sa Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Draganom Čovićem (HDZ) odustao od politike vojne neutralnosti Republike Srpske.

Dodik je rekao da se u Principima za formiranje vlasti ne pominje ANP i da on neće biti poslat u Brisel, kao i da RS ne želi nivo saradnje sa NATO-om koji bi bio veći od onog koji trenutno ima Srbija.

"BiH neće predati Briselu ANP, nigde ne piše da hoće. Svako tumači kako hoće, ali Vuk Karadžić je rekao "čitajte kako piše, razumite kako je napisano", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Partnerstvo za mir i IPAP su dovoljni.

Dodik je objasnio da u preambuli principa jasno stoji opredeljenje da se doprinese ubrzanom reformskom procesu, kako bi BiH mogla da počne pregovore o pridruživanju, ali pre svega sa Evropskom unijom, dok se nigde ne pominje NATO.

Upitan da li potpisnici sporazuma Izetbegović i Čović znaju da on neće dozvoliti da ANP prođe, Dodik je odgovorio potvrdno.

"Znaju, rekao sam im direktno u razgovorima", dodao je on.

Dodik je kazao da nije siguran da će Savjet ministara biti formiran u roku od 30 dana, na kojem je sam insistirao.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari