1
min read
A- A+
Pročitano

"Srbija da prekine kampanju protiv priznanja, Kosovo da ukine takse"

13/08/2019 - 16:43
Autor:Fos Media
349 pregleda

Vlade zemalja Kvinte pozvale su danas Srbiju i Kosovo da što je moguće brže obnove dijalog pod okriljem EU i da se uzdrže od koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma "neophodnog objema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija".

foto

Ilustracija

U zajedničkom saopštenju, vlade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD navele su da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju svoju ulogu u postizanju dogovora Srbije i Kosova, ali da to ne mogu da učine "dok obje strane ne pokažu spremnost na kompromis, dok ne uklone prepreke i ne nastave da razgovaraju".

"Za Kosovo to znači ukidanje taksi (na uvoz robe) koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova", navodi se u saopštenju koje je medijima proslijedila Ambasada SAD u Beogradu.

Vlade pet zemalja su navele da je "posle godina stagnacije došlo vrijeme da se stavi tačka na sukobe iz devedesetih" i da se "kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv objema stranama koji će osigurati bezbjednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije".

"Vlade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD ujedinjene su u namjeri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprinijeti regionalnoj stabilnosti. Status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u EU i jednostavno nije održiv", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da vlade pet zemalja žele da građani Kosova i Srbije "uživaju plodove održivog mira" i da su spremne da u tome pomognu "na svaki mogući način".

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari