2
min read
A- A+
Pročitano

Vučić o Kosmetu: Ako ponuda bude ono što nazirem, odgovor će biti "ne"

22/05/2020 - 15:24
Autor:Fos Media
457 pregleda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne zna šta bi mogle biti ponude za rješenje pitanja Kosova i Metohije, dodajući da nazire šta bi moglo da bude, i da će, ako to bude tako, njegov odgovor biti "ne".

foto

Foto: Marko Djurica/Reuters

Vučić je, upitan da li je dobijao ponude, kao što je razmjena teritorija, to jest 17 srpskih sela na sjeveru Kosova za Preševo, Meveđu i Bujanovac, rekao da ponudu takve vrste nije dobio.

Kaže da je juče na sastanku Kvinte pitao da mu kažu šta to vide kao suštinsko rješenje, osim raznih priča koje se prodaju novinama, ali da nije dobio odgovor.

"Ne znam šta je to što bi mogli da ponude. Nazirem šta bi moglo da bude, a ako to bude onda će odgovor biti ‘ne'", naglasio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Na navodne ponude, kaže, neće da odgovara jer su besmislene, poput Tačijeve.

"Kada pogledate Medveđu možete samo da se nasmijete. Tamo živi oko 6,5 odsto Albanaca. Ne razumijem. Pod kakvim sporom su Bujanovac i Preševo? Nisam primijetio da jesu. U Bujanovcu živi 42 odsto Srba. Ne razumijem o čemu se radi. Kakvih 17 sela? Mi imamo četiri opštine na sjeveru - Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovsku Mitrovicu. Imamo još šest priznatih većinskih opština, u koje nisu uračunati Prilužje, Plemetine i Babin Most", objasnio je srpski predsjednik.

Vučić je rekao da ne misli da je to rješenje.

Kazao je da, onima sa Zapada koji su vodili kampanju protiv kompromisnog rješenja, a čije se navodno kompromisno rješenje zasniva na tome da Srbija prizna Kosovo, a potom nekada nešto dobije, to da će Srbija nekada nešto dobiti okače "mačku o rep".

"Je l’ suština da svakim danom govorite da Srbija ne može teritorijalno ništa da dobije? Da analiziramo ko šta dobija i gubi. Vi ste protivpravno prostupili priznajući Kosovo. Nema problema, nema promjene granica, mi imamo svoje ustanovljene granice, i Rezoluciju UN 1244. Pa da vidim šta ćete da radite", poručio je Vučić.

Kaže da je slušao različite priče kroz medije, a ovako nešto o razmjeni sela nije čuo i zato se nije time bavio, ali je dodao da ga zanima koja su to sela.

"Ne, nisam imao ponude takve vrste. Ja sam predsjednik Srbije, poštujem posao i proizvođača i prodavaca na pijaci, ali ja sam predsjednik Srbije... Nisam vidio takvu ponudu. Spreman sam sve da čujem. Nisam to ni pročitao", dodao je Vučić.

Kazao je da je racionalan i pragmatičan čovjek, i da ne voli da bilo kome prijetimo, čak ni da odgovaramo na prijetnje.

"Nije Srbija ni blizu ista država, kakva je bila prije 10 ili 20 godina. Srbija je danas za naše želje i dalje ne onoliko snažna koliko bismo željeli, ali mnogostruko snažnija nego 1999, 2000, 2006, 2008, 2010... Naše je samo da na pametan način vodimo politiku, čuvamo mir, guramo ekonomiju da bude što uspješnija. Da se u tome takmičimo sa ostalima i da budemo u tome ispred ostalih", zaključio je Vučić.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari