MCP: Bezbjednost episkopa i sveštenika ozbiljno ugrožena, prestati sa gonjenjem Crkve

Napad na sveštenika Nikolu Radovića ispred Parohijskog doma u Baru pokazuje da je bezbjednost episkopa i sveštenika u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena, saopštili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske. Kampanja protiv Crkve i vjerujućeg naroda u Crnoj Gori traje mjesecima.

MCP o postupanju UP: Sveštenik jedini kojem je navedeno zanimanje i državljanstvo

Saopštenje policije u vezi sa zadržavanjem sveštenika koji je prekršio zabranu međugradskog kretanja je nekorektno, saopštili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), navodeći da se pokazalo da se vrh Uprave policije drži prakse da iskoristi svaku priliku da se okomi na crkvu.

MCP: Još nismo primili otpravak presude, predmet nema veze sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti

Pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske nije primio otpravak presude Evropskog suda u Strazburu u predmetu ”Crkva Svetog Đorđa i ostali” po predstavci koja je podnijeta 2005. godine. Iz tog razloga, Pravni savjet nije u mogućnosti da u ovom trenutku komentariše sadržaj presude, saopšteno je danas iz MCP.

MCP: Sveštenici će naći način da molitve služe bez prisustva većine naroda

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je svoje vjernike da pored "nepokolebive vjere u Hrista kao Hljeb vječnog života, ovogodišnje čekanje vaskršnjih praznika, pored utvrđenog molitvenog i velikoposnog pravila, brinući o zdravlju duše, provedu i u disciplini koju nalažu kompetentne zdravstvene službe za zdravlje tijela".

Pobjeda: SPC uputila inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Sudijama Ustavnog suda Crne Gore stigle su 17. januara dvije inicijative Srpske pravoslavne crkve za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti iako je Mitropolija crnogorsko-primorska prethodno apelovala na sve da ne preduzimaju "jednostrane aktivnosti" već da sve predloge prvo dostave Pravnom savjetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori, piše "Pobjeda".