SNP: Trgovinski sektor nije ugrožen da bi se ukidala neradna nedjelja

Socijalistička narodna partija Crne Gore izražava zabrinutost zbog toga što je Ministarstvo ekonomije najavilo da će uzeti u razmatranje inicijativu Unije poslodavaca o ukidanju neradne nedjlje, imajući u vidu okolnosti izazvane epidemijom korona virusa ni probleme i gubitke koji su s tim u vezi nastali u poslovanju privrednih subjekata iz sektora trgovine.

Brine što Ministarstvo uopšte razmatra ukidanje neradne nedjelje u trgovinama

Unija slobodnih sindikata Crne Gore uputila je danas Ministarstvu ekonomije dopis vezi sa očuvanjem prava zaposlenih u trgovini na neradnu nedelju. U pismu se ističe da je inicijativa o ukidanju neradne nedjelje još jedan napad na radna prava zaposlenih u trgovini, te da čudi i zabrinjava činjenica da će je Ministarstvo uopšte uzeti u razmatranje.

Unija poslodavaca poziva na ukidanje neradne nedjelje

Teška ekonomska situacija u zemlji i problemi privrede nastali pod uticajem zdravstvene krize izazvane COVID-19 pandemijom, zahtijeva iznalaženje hitnih rješenja koja se prvenstveno odnose na konkretne poteze u dijelu regulatornog okvira. Kao jednu od posebno urgentnih intervencija, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) izdvaja sporne odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i poziva Ministarstvo ekonomije da navedeni član suspenduje, odnosno stavi van snage odredbe o zabrani rada nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika privrednim subjektima u sektoru trgovine.