NVO obilježile 28 godina nekažnjene deportacije izbjeglica

Danas, 25. maja, u podne, ispred Centra bezbjednosti Herceg-Novi, odakle je većina nezakonito uhapšenih izbjeglica 25. i 27. maja 1992. godine organizovano deportovana u smrt, predstavnici nevladinih organizacija Akcija za ljudska prava (HRA), Centra za građansko obrazovanje (CGO), Centra za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA, Savjeta za građansku kontrolu rada policije, predstavnica političke stranke Demokratska Crna Gora (Demokrate) – Tatjana Crepulja, predstavnik Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP) – Dragan Šimrak, predstavnik Građanskog pokreta URA – Milovan Badžar, predstavnici partije Alternativa Crna Gora – Katarina Vuković i Vesko Pejak, i građani Blažo Krivokapić i Nebojša Mandić položili su cvijeće i odali počast stradalim žrtvama, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

Udružene snage za slobodniju javnu riječ u javnom prostoru

U okviru projekta „Okupljanja za ljudska prava: Sloboda javne riječi u javnom prostoru“ Institut alternativa (IA) podržao je četiri organizacije civilnog društva koje će u narednih šest mjeseci zajedno sa IA i Akcijom za ljudska prava (HRA) nadgledati javna okupljanja i raditi na širenju prostora za aktivizam.

Ustavni sud da ocijeni ustavnost mjera u borbi protiv koronavirusa

Povodom najnovije naredbe ministra zdravlja koja podrazumijeva dalja ograničenja slobode kretanja građana, uključujući i zabranu okupljanja u privatnim stanovima, i povodom dilema oko pravnog osnova za takve mjere u situaciji kada nije proglašeno vanredno stanje, NVO Akcija za ljudska prava (HRA) i Institut alternativa (IA) pozivaju Ustavni sud da se uključi da prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti u državi, a ministra zdravlja da obezbijedi da njegove mjere budu preciznije i bolje obrazložene.

HRA i Institut Alternativa: Imaju li službenici Vojske i Uprave policije pravo da prisustvuju litijama

Nevladine organizacije HRA i Institut Alternativa uputili su otvoreno pismo načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutinu Dakiću nakon pisanja medija da je vojnicima zabranjeno da učestvuju u litijama. U pismu se, između ostalog, navodi da i ako se smatra da litije nisu samo vjerski skup, nego protestni skup političkog karaktera, pripadnici snaga bezbjednosti mogu da prisustvuju takvom okupljanju pod uslovom da nisu uniformisani.