Amfilohije: Oni koji vode Crnu Goru su neznalice šta je crkva

Mitropolit Srpske Pravoslavne crkve Amfilohije saopštio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da namjera vladajuće DPS da u partijski program za predstojeći kongres uvrsti i pitanje obnove autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), pokazuje neznanje onih koji kreiraju državnu kao i politiku vladajuće partije o tome šta je crkva i koliko ona postoji na prostoru Crne Gore.

Mandić i Knežević prisustvovali proslavi osam vjekova SPC

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić i predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević prisustvovali su sinoć svečanoj akademiji povodom obilježavanja osam vjekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) u beogradskom Centru "Sava" pod nazivom "Zavjet Svetoga Save".

Vučiću orden SPC za borbu za očuvanje Kosova u sastavu Srbije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej uručio je večeras najviše odlikovanje SPC, "Orden Svetog Save Prvog stepena" predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za "djelatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za cjelovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu".

Amfilohije o ordenjima Vučiću i Selakoviću: Sabor ne može da se orijentiše partijski

Odluka o dodjeljivanju ordena Svetog Save predsjedniku Aleksandru Vučiću i njegovom sekretaru Nikoli Selakoviću, odluka je patrijarha kojoj se protivi dio srpskih arhiepiskopa, ali i mitropolit Amfilohije lično. Kako je mitropolit Amfilohije rekao medijima danas u Peći, svako ima pravo da „poštuje i voli“, ali proslava 800 godina autokefalnosti „nije bila prilika za tako nešto“ jer Crkva obuhvata „naš narod u čitavom svijetu“ i ne bi trebalo da se orijentiše partijski.