1
min read
A- A+
Pročitano

Kad treba da koristite klimu u vozilu a kad da spustite prozore

20/07/2019 - 16:56
Autor:Fos Media
702 pregleda

Vječna dilema vozača - štedi li se više goriva vožnjom sa spuštenim prozorima ili upaljenom klimom kada su napolju paklene vrućine?

foto

Ilustracija

Potrošnja goriva u velikoj mjeri zavisi od modela automobila koji vozite, vaših vozačkih navika i još nekoliko faktora.

Prema dosadašnjim istraživanjima, vožnja s klimom na vrućinama povećava potrošnju goriva u automobilu s četiri putnika za otprilike pet posto. Na primjer, ako vozite Folksvagen boru s motorom od 90 konjskih snaga, u prosjeku ćete trošiti pola litra goriva više na 100 kilometara, prenosi Telegraf.

Klima ili spušten prozor?

Korišćenje klime povećava potrošnju benzina, ali spušteni prozori povećavaju otpor, pa zbog toga motor mora raditi napornije i samim time dolazi do veće potrošnje goriva.

Stručnjaci su testirali SUV i sedan na dvije različite staze, a test je pokazao da je za potrošnju gore ako vozite sa spuštenim prozorima pri brzini od 85-95 kilometara na sat. Pri toj brzini efikasnost potrošnje goriva opada za 20 posto, dok je pri korišćenju klime ona pala za 10 posto.

U slučaju da vozite ispod 80 kilometara na sat, onda su spušteni prozori efikasnija opcija.

Drugim riječima, kada ste u gradu i temperature nisu paklene, bolje je voziti sa spuštenim prozorima. Pri toj brzini otpor će biti manji i motor će trošiti manje benzina.

Klima je bolja opcija kada vozite pri velikim brzinama, i kada je napolju pakleno vruće. 

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari