1
min read
A- A+
Pročitano

Reno i Nisan pregovaraju kako bi došlo do ujedinjenja sa Fijatom

03/08/2019 - 15:02
Autor:Fos Media
161 pregleda

Nisan i Reno pregovaraju o "remontu" svoje istorijske alijanse da bi eventualno ponovo otvorili vrata za pregovore sa italijanskim proizvođačem automobila Fijat, objavio je u petak "Volstrit džornal".

foto

Foto: Automotive News Europe

Po tom američkom poslovnom dnevniku koji se oslanja na izvore bliske dvijema kompanijama, Nisan bi da Reno koji posjeduje 43 odsto japanske grupacije, smanji svoj udio. S druge strane, Nisan ima samo 15 odsto Renoa i nema glasačka prava.

Izmjena odnosa dvije kompanije mogla bi pomoći smanjenju tenzija među njima i tako ublažiti Nisanovu nevoljnost za spajanje s Fijat-Krajslerom.

U nedostatku eksplicitne podrške kompanije Nisan, početkom juna su propali pregovori o "vjenčanju" radi formiranja svjetske industrije automobila "Broj tri".

Ako uspiju pregovori o promjeni udjela Renoa i Nisana, dogovor bi mogli postići u septembru, piše "Volstrit džornal".

Međutim, bilo koji razvoj događaja zahtijeva odobrenje francuske države koja ima 15 odsto kapitala Renoa. Ali, takvo odobrenje nije izvjesno: putujući za Tokio krajem juna, predsjednik Emanuel Makron je odbio da razmotri promjenu strukture vlasništva kapitala.

Pošto je francusko-japansko partnerstvo oslabljeno smjenjivanjem njegovog graditelja Karlosa Guna, šef kompanije Nisan Hiroto Saikava nekoliko dana ranije otvorio je vrata oporavku tog 20-godišnjeg saveza. 

Povodom objavljivanja rezultata Renoa krajem jula, njegov izvršni direktor Tijeri Bolor uvjeravao je da planirano spajanje s Fijat-Krajslerom (FCA) više nije relevantno, rekavši: "Mi ne razgovaramo s FCA".

Šef FCA Majk Menli ocijenio je da bi "brak" s Renoom predstavljao "sjajnu priliku" zahvaljujući "veoma važnoj saradnji" koja bi time nastala. Mada je tvrdio da Fijat može da preživi i sam, naglasio je da je FCA i dalje otvorena za tu mogućnost.

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari