1
min read
A- A+
Pročitano

Nadigrali Ameriku: Huawei napravio svoj operativni sistem

25/05/2019 - 12:29
Autor:Fos Media
1878 pregleda

Huawei je registrovao ime Hongmeng za svoj operativni sistem zasnovan na Androidu.

Foto

Izvor: Huawei

Novo ime će oduševiti mnoge korisnike Huaweija jer u kineskoj mitologiji Hongmeng označava situaciju prije stvaranja svijeta.

Iako je nakon prvobitnog šoka Gugl objavio kako će nastaviti da pruža podršku Huawei pametnim telefonima do 19. avgusta u kineskoj kompaniji već imaju spreman rezervni plan.

Kako je predsjednik Huaweija Ren Žengfej istakao, u kompaniji su očekivali da će se ovako nešto dogoditi, pa su na vrijeme počeli s razvijanjem vlastitog operativnog sistema.

O kakvom se sistemu tačno radi mediji su do sada samo nagađali, no čini se kako bismo već ove godine mogli da ga vidimo uživo na pametnim telefonima.

Radi se o otvorenoj platformi koju bi trebalo prilagoditi različitim proizvodima u relativno kratkom vremenu.

Nije zanemarljiva ni činjenica da je Hongmeng (navodno) tako osmišljen da sve Android aplikacije mogu da funkcionišu na njemu bez problema.

Iza Hongmenga stoji profesor s kineskog Univerziteta Đao Tong iz Šangaja Čen Haibo, koji ga razvija još od 2012.

Konačna verzija trebala bi da bude kompatibilna sa Android aplikacijama na telefonima, računarima, tabletima, televizorima, ali i automobilima. Čak bi i vizuelno trebalo da bude veoma sličan kako bi se korisnici što brže i lakše prilagodili.

Pročitajte i ovo:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari