1
min read
A- A+
Pročitano

Nastavak tenzija: Huavej sprema svoj operativni sistem kao odgovor na Guglovu zabranu

23/05/2019 - 12:46
Autor:Fos Media
216 pregleda

Kineska kompanija Huavej mogla bi da predstavi sopstveni operativni sistem najkasnije u proljeće sljedeće godine, nakon što mu je onemogućeno korišćenje Guglovog operativnog sistema Android, kazao je predstavnik kompanije Ju Čengdong.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Huaveju je onemogućeno korišćenje Guglovog Androida nakon što su SAD kineskog giganta prošle nedjelje stavile na spisak zabranjenih pravnih lica.

Čengdong je objavio da će Huavej uskoro razviti sopstveni operativni sistem za pametne telefone, tablete i druge pametne uređaje, kao i za televizijske prijemnike i automobile, prenosi Tanjug.

Pročitajte i ovo: Osnivač Huawei-ja poručio: SAD potcjenjuje našu snagu

Huavejev sistem mogao bi biti dostupan klijentima najranije ove jeseni, a najkasnije u proljeće sljedeće godine, izjavio je Ju za kineski list Finiks ajfeng tek, prenosi portal Sibiz.

Posljednjih sedmica intenzivirao se trgovinski rat između SAD i Kine, pa je američko ministarstvo trgovine zabranilo američkim kompanijama da prodaju tehnologiju "Huaveju" bez dozvole vlade.

U ponedjeljak je ministarstvo najavilo 90-dnevno odlaganje te mjere.

SAD optužuju "Huavej" da pomaže kineskoj vladi u špijuniranju drugih zemalja, iako to nisu potkrijepile nikakvim dokazima, navodi Sibiz.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari