1
min read
A- A+
Pročitano

Novinar na tajnom zadatku u fabrici iPhonea: "Više podsjeća na zatvor nego na fabriku"

24/10/2019 - 22:42
Autor:Fos Media
495 pregleda

Kineski student iz Njujorka Deijan Zeng, proveo je prošlo ljeto na tajnom radu u fabrici iPhone telefona u Kini.

Foto

Izvor: REUTERS/Robert Galbraith

Zeng je bio na tajnom zadatku i otkrio je zbog čega se proizvodnja popularnog modela telefona neće vratiti u SAD.

Radio je šest nedjelja, odrađujući uglavnom noćne smjene od 12 sati, svakog dana osim nedjelje, u fabrici firme Pegatron, jednom od proizvodnih partnera elektroničkog giganta Apps. Posao mu se sastojao od ručnog ugrađivanja djelova u mobilne telefone.

Za to je imao neobičan razlog: istraživanje koje zajedno sprovode Univerzitet u Njujorku i udruženje China’s Labor Watch (Nadzor rada u Kini).

Do istraživanja je došlo pošto je udruženje u Kini, "nadzor rada u Kini", imalo saznanja da bi moglo da dođe do protivljenja radnika zbog uslova rada u fabrici.

Nakon povratka u SAD, Zeng je u intervjuu za CNBC prenio svoja iskustva.

A na temelju tog iskustva zaključuje da je, uprkos planovima predsjednika SAD-a Donalda Trampa, praktično nemoguće da američki radnici preuzmu proizvodnju iPhonea i sličnih elektronskih uređaja.

A kako je uopšte dobio posao u kineskoj fabrici?

"Samo sam se pojavio. Dali su mi adresu fabirke i otišao sam tamo. Kad sam došao, vidio sam ljude kako stoje sa prtljagom u dugom redu, pa sam samo stao u red. Kad sam došao na red, pitali su me za ličnu kartu, da im pokažem ruke i da izrecitujem englesku abecedu. Nakon toga sam upao. Trebalo mi je manje od 30 sekundi. Ne treba formalno da se prijavite za posao, niti da imate bilo kakve vještine", kaže Zeng, koji dodaje:

"Dakle, u fabrici sam dobijao platu od 3.100 juana ili 450 dolara".

Zeng smatra da je nemoguće ovakav režim rada primijeniti u SAD, jer ni jedan američki radnik ne bi prihvatio rad za takvu platu.

Prema nekim snimcima, napravljenim iz ove fabrike, njen eksterijer više podsjeća na zatvor nego na fabriku, okružen mrežama koje bi spriječile samoubistva radnika.

Međutim mnogi smatraju da samim tim što Kina postaje sve više ekonomski jaka, ovakvi uslovi rada biće neprihvatljivi, što će zahtijevati prenošenje proizvodnje tamo gdje se industrijskom gigantu više isplati.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari