1
min read
A- A+
Pročitano

Stvorene snažne pretpostavke za ubrzan razvoj digitalnog društva

25/10/2019 - 19:43
Autor:Fos Media
33 pregleda

Region još zaostaje za Evropskom unijom (EU) u procesu digitalizacije, ali je taj jaz iz godine u godinu sve manji, posebno u razvoju elektronske komunikacione infrastrukture i mreža, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Milan Srzentić.

Foto

Sa konferencije

On je, na panelu Digitalizacija i inovacija kao razvojna šansa, u okviru Konferencije o ekonomiji Montenegro 2019, kazao da su radom više institucija u prethodnom periodu stvorene snažne i održive pretpostavke za ubrzan razvoj digitalnog društva i ekonomije u Crnoj Gori.

Prema riječima Srzentića, ciljevi Crne Gore i cijelog regiona u oblasti digitalizacije i inovacija identični su sa onima koji su definisani evropskom Digitalnom agendom 2020 i vizijom o Gigabitnom društvu do 2025. godine.

On je kazao da je činjenica da region još zaostaje za EU u procesu digitalizacije, ali i da je taj jaz iz godine u godinu sve manji.

Srzentić je naveo da je taj jaz manji posebno u razvoju elektronske komunikacione infrastrukture i mreža, gdje je u prethodne tri godine investirano više od 250 miliona EUR.

„Uvjeren sam da nije daleko trenutak kada ćemo uhvatiti priključak sa zemljama članicama EU, budući da već postoji određeni broj indikatora, u okviru kompozitnog indeksa digitalizacije, po kojima Crna Gora pokazuje bolje performanse od jednog broja članica, pa čak i na nivou evropskog prosjeka”, rekao je Srzentić.

Kako je naveo, uporedo sa oblikovanjem regulatornog i zakonskog okvira po ugledu na EU, Crna Gora posvećeni je i obezbjeđivanju snažnih podsticajnih programa procesu digitalne transformacije i razvoju inovativnih potencijala u zemlji.

Srzentić je kazao da u sklopu Programa za unaprjeđenje konkurentosti privrede, Ministarstvo ekonomije sprovodi niz programa koje koriste od privredni subjekti za digitalizaciju poslovnih procesa i inovaciju proizvoda i usluga.

On je najavio da su u sljedećoj godini planirani posebni programi podrške digitalnoj transformaciji i izvoznim aktivnostima.

Srzentić je kazao da je i u dijelu podrške inovativnim aktivnostima urađeno mnogo.

On je podsjetio da je Crna Gora prva zemlja van EU koja je donijela Strategiju pametne specijalizacije sa budžetom od 174 miliona EUR za period 2019-2024. godine.

Pored Strategije pametne specijalizacije, kako je dodao, Ministarstvo nauke je u saradnji sa drugim institucijama pripremilo i Program podsticanja inovativnih startapova 2019-2021. godine, vrijednosti 4,5 miliona EUR.

„Sljedeća godina će uvođenjem elektronskih identifikacionih dokumenata i uspostavljanjem digitalnog identiteta svakako biti prekretnica i u pružanju usluga elektronskim putem”, rekao je Srzentić.

Kako je dodao, u dijelu e-uprave, zaokružen je zakonski osnov koji je neophodan za digitalizaciju.

„Preduslov za ambiciozne planove kad je u pitanju e-uprava predstavlja uspostavljanje sigurne i kvalitetne informatičke infrastrukture“ zaključio je Srzentić.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari