1
min read
A- A+
Pročitano

Dramatično topljenje: Na Grenlandu stanje koje se očekivalo 2070.

18/08/2019 - 18:35
Autor:Fos Media
1119 pregleda

Poznat po svojim lednicima Grenland se u poslednjih mjesec dana topi se do sada nezabilježenom brzinom, a buknuli su i požari, piše „Sajens alert“.

Ilustracija, foto: Agencije/Reuters

Ilustracija, foto: Agencije/Reuters

Naučnici nisu očekivali da će se Grenland topiti ovim tempom još 50 godina. Ali do poslednje sedmice jula topljenje je dostiglo nivo koji su klimatski modeli projektovali za 2070. godinu i to po najpesimističnijem scenariju.

Ledena ploča Grenlanda izgubila je 1. avgusta 12,5 milijardi tona leda, više nego ijednog dana otkako su istraživači započeli da mjere topljenje leda 1950. godine, izvijestio je Vašington post, prenosi Tanjug.

Dramatično topljenje sugeriše da se ledeni pokrivač Grenlanda približava prekretnici koja bi ga mogla nepovratno odvesti u potpuni nestanak.

Ako se to dogodi, katastrofalno podizanje nivoa mora progutalo bi obalske gradove širom svijeta.

Sezona topljenja leda na Arktiku počinje svake godine u junu i završava se u avgustu, a vrhunac topljenja bilježi se u julu.

Međutim, brzina topljenja leda na Grenlandu ove godine premašila je rekorde. Od 30. jula do 3. avgusta otapanje je zabilježeno na 90 odsto površine Grenlanda uz ispuštanje 55 milijardi tona vode tokom pet dana.

Ekstremno topljenje uslijedilo je tokom najtoplijeg mjeseca u istoriji dok je intenzivni toplotni talas harao Evropom, a potom stigao i do Grenlanda.

Slično natprosječno topljenje zabilježeno je u Švajcarskoj, lednici su tamo izgubili 800 miliona tona leda tokom toplotnih talasa u junu i julu.

Na Aljasci je, takođe, u julu zabilježeno rekordno otapanje leda.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari