1
min read
A- A+
Pročitano

Habl napravio spektakularnu fotografiju spiralne galaksije NGC 2903

07/05/2019 - 17:42
Autor:Fos Media
133 pregleda

Blistave zvijezde, kosmička prašina i gasovi oko jezgra galaksije, fantastični su prikaz koji je teleskop „Habl“ snimio i koji se može vidjeti na novoj fotografiji spiralne galaksije NGC 2903.

foto

Foto: NASA

Galaksija NGC 2903 je dio sazvežđa „Lav“ koje je udaljeno oko 30 miliona svjetlosnih godina od Zemlje. Američka svemirska agencija Nasa, uz pomoć moćnog teleskopa „Habl“ istražuje pomenutu galaksiju zajedno sa još 145 obližnjih.

Spiralne galaksije imaju centralni dio i spiralne krakove koji čine zapravo disk galaksije, pun zvijezda, kosmičke prašine i gasova.

Cilj istraživanja spiralnih galaksija je otkrivanje veza između crnih rupa koje su vrlo blizu jezgra galaksija i grupa zvijezda koje se nalaze u njihovim središtima.

foto

Galaksije se dijele prema obliku na eliptične, spiralne i nepravilne. Eliptične galaksije nemaju disk, a spiralne su najsjajnije.

Nepravilne galaksije nemaju pravilan oblik ni strukturu, nisu toliko sjajne i sadrže najviše međuzvjezdane materije. Njihov, nekada, haotičan izgled, može biti rezultat sudara sa drugom galaksijom.

„Mliječni put“, pripada spiralnim galaksijama. Naš solarni sistem, koji je, može se reći, na periferiji galaksije, od njenog centra je udaljen oko 25.000 svetlosnih godina.

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari