1
min read
A- A+
Pročitano

Istraživanje pokazalo koja krvna grupa je najpodložnija virusu korona

18/03/2020 - 22:22
Autor:Fos Media
860 pregleda

Grupa kineksih naučnika bavila se pitanjem povezanosti virusa korona i krvnih grupa.

f

Foto: Shutterstock

Međunarodna naučna saradnja izraženija je nego ikad. Borba protiv širenja virusa korona ujedinila je naučnike širom svijeta, pa za oko mjesec dana samo na PubMed-u može da se pročita više od 160 naučnih članka o COVID-19. 

To su preliminarni radovi o vakcinama, liječenju, epidemiologiji, dijagnozama, kliničkim aspektima itd..

Naučni tekstovi, naravno objavljuju se i na drugim relevantnim sajtovima, a sve u svrhu što boljeg razumijevanja virusa koji se širi kontinentima. Jedan od naučnih radova, čiji su autori grupa kineskih naučnika, objavljen je na sajtu medRevix, a bavi se virusom korona i kakav on ima uticaj na različite krvne grupe, prenosi Modno.

Istraživanje je pokazalo da su ljudi sa krvnom grupom A (II) najviše podložni zarazi korona virusom, dok su oni sa nultom krvnom grupom najotporniji.

Kineski naučnici pregledali su podatke 2.000 pacijenta iz bolnica u Vuhanu i Šenženu, uključujući više od 200 smrtonosnih slučajeva.

Prema njihovim podacima, među stanovnicima Vuhana njih 34 odsto ima krvnu grupu 0, 32 odsto tip A (II), 25 odsto B (III) i 9 odsto AB (IV).

Da bi došli do ovih podataka, naučnici su analizirali krv 3.700 građana Vuhana koji nisu zaraženi korona virusom, prenosi TASS.

S druge strane, najviše zaraženih stanovnika Vuhana (38 odsto) je onih sa A krvnom grupom, dok je 26,4 obolelih sa B krvnom grupom, a 25,8 odsto ima nultu krvnu grupu. Najmanje pacijenata, deset odsto, je onih sa AB krvnom grupom.

Prema tome, kaže se u istraživanju, najugorženiji su oni sa krvnom grupom A, dok je među onima sa nultom grupom srazmjerno najmanje oboljelih od virusa COVID-19.

Da bi provjerili svoju teroriju, oni su uradili kontrolno istraživanje na 398 dodatnih pacijenata iz Vuhana i Šenžena i dobili isti rezultat.

Izvor: nationalgeographic.rs

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari