1
min read
A- A+
Pročitano

Nivo mora će porasti za dva metra, nestaje površina veličine Libije?

21/05/2019 - 18:24
Autor:Fos Media
1492 pregleda

Naučnici vjeruju da bi zbog ubrzanog topljenja leda na Grenlandu i Antarktiku globalni nivo mora u budućnosti mogao biti mnogo veći od procijenjenog, piše BBC.

foto

Foto: Scientific American

Do sada su naučnici tvrdili da će nivo svjetskih mora porasti najviše za metar do 2100. godine. Novo istraživanje pokazalo je da će novi nivo mora biti dva puta viši nego što je prvobitno procijenjeno.

Pitanje porasta nivoa mora jedno je od najkontroverznijih posljedica globalnog zagrijavanja. Međunarodni međuvladin izvještaj o klimatskim promjenama (IPCC) je 2013. godine procijenio da će do kraja ovog stoljeća doći do porasta nivoa mora za od 52 do 98 cm. Međutim, brojni stručnjaci vjeruju da je to veoma konzervativna procjena.

Na osnovu onoga što se dešava na Grenlandu i Antarktiku naučnici predviđaju da će, ukoliko emisije gasova ostanu na trenutnom nivou, nivo mora do 2100. godine porasti za između 62 i 238 cm. Procjenu su izvršili na modelu svijeta koji se zagrijao za pet stepeni Celzijusa, što je jedan od najgorih mogućih scenarija, prenosi Klix.

Izvještaj iz 2013. godine je uzeo u obzir samo vjerovatne scenarije koji su se odnosili na ishode s vjerovatnoćom od 17 do 83 posto. Nova studija uzela je u obzir širi dijapazon rezultata pokrivajući procjene od pet do 95 posto vjerovatnoće.

Zbog očekivanog porasta temperature za 2 stepena, ledeni pokrivač na Grenlandu najviše doprinosi porastu nivoa mora. Autori studije upozoravaju da bi ovaj scenario imao izuzetne posljedice na planetu Zemlju. Takođe procjenjuju da bi takav porast nivoa mora poplavio površinu od 1,8 miliona kvadratnih kilometara, čime bi svijet izgubio površinu veličine Libije.

Veći dio gubitaka zemljišta bio bi u važnim područjima za uzgoj hrane kao što je delta Nila, kao i velikih djelova Bangladeša i velikih primorskih gradova. Ugroženi bi, između ostalih, bili London, Njujork i Šangaj.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari