1
min read
A- A+
Pročitano

Film Pedra Almodovara španski kandidat za Oskara

05/09/2019 - 22:57
Autor:Fos Media
96 pregleda

Španska filmska akademija izabrala je film režisera Pedra Almodovara "Bol i slava" (Dolor y Gloria) za španskog kandidata za prestižnu nagradu Oskar.

foto

Izvor: LOIC VENANCE / AFP

Naredna, odnosno 92. dodjela nagrada Američke akademije umjetnosti i nauke Oskar održaće se 9. februara naredne godine u Los Anđelesu, a španski kandidat za Oskara u kategoriji "Najbolji film van engleskog govornog područja" je film za kojeg je i sam režiser Almodovar kazao da je najličnije autobiografsko djelo.

Glavne uloge u Almodovarovom posljednjem filmu tumači poznati holivudski dvojac - Antonio Banderas i Penelope Kruz.

Film "Bol i slava" bio je u takmičarskoj konkurenciji i na posljednjem Filmskom festivalu u Kanu, a 69-godišnji Almodovar je na Venecijanskom festivalu dobio nagradu za životno djelo.

Harizmatični i kontroverzni režiser Almodovar je snimio 21 dugometražni film, njegova kinematografija na španskom jeziku donijela mu je svjetsku slavu i brojna priznanja.

Do sada je već osvojio dva Oskara i to u kategoriji "Najbolji film van engleskog govornog područja" za "Sve o mojoj majci" (1999) i "Najbolji originalni scenario" za "Razgovor s njom" (2002).

Izbor devet kandidata za Oskara u kategoriji "Najbolji film van engleskog govornog područja" održaće se 16. avgusta, a 13. januara naredne godine će biti poznati i finalisti.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari