1
min read
A- A+
Pročitano

Ostanite doma i gledajte "Lijenštine" sjutra veče na jutjubu

21/03/2020 - 14:43
Autor:Fos Media
761 pregleda

Bioskop stiže u vaše domove. Zahvaljujući dobrim ljudima koji stoje iza filma "Ljenštine", sjutra veče imate mogućnost da ga gledate na jutjub kanalu.

Foto

Film će početi u 19 sati i možete ga pratiti na sljedećem linku: https://youtu.be/6MsfrWro5RE

Scenario za film "Lijenština" je napisao Aleksa Stefan Radunović u 2016. godini tokom kursa Film for Social Transformation koji je organizovao Institut za Studije u Globalni Prosperitet (ISGP) zajedno sa Iranskim režiserom i producentom Mohsenom Makhmalbafom, na kojem je Radunović ušao preko internacionalnog konkursa koji je održan te godine.

Cilj kursa je bio da učesnici nauče kako da prave filmove sa svrhom da doprinesu i pokrenu pozitivne promjene u svom društvu, okolini, zajednici.

Scenario je izabran za finansiranje od strane G. Makhmalbafa i odobren je djelimični budžet za projekat. ISGP je takođe dao na pozajmicu opremu za snimanje koja se koristila tokom produkcije filma.

Radunoviću su se pridružili Galen Humber (Kanada, Direktor Fotografije) i Kyle Schmalenberg (Kanada, Majstor Svjetla), koji su takođe bili učesnici kursa, bez profesionalnog iskustva u filmskoj industriji.

Andisheh Namvari (UK, producent), Ivan Mihoci (Hrvatska, snimatelj zvuka) i Ilija Vujošević (Crna Gora, scenograf) formiraju ostatak šestočlane, volonterske ekipe.

Film je sniman u 25 dana, od kraja januara 2017. godine do druge polovine februara iste godine.

Glumačka ekipa se sastojala od amaterskih glumaca, izuzev Sejfa Seferovica (Vaso) i Milice Sćepanović (Jelena) koja je tada bila na drugoj godini akademije glume.

Montaža je završena u junu, dok je ostatak postprodukcije završen u septembru iste godine.

Komentar autora

"Lijenstina" je pogled na život mnogih mladih i njihovih porodica u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici. Kroz priču o mladiću koji se bori da pronađe posao, film pokušava pokazati kulturu, ekonomske uslove zemlje i kako je normalizacija korupcije i nepoštenja dovela do očajanja i apatije. "Lijenština" se odnosi na stereotipiziranje Crnogoraca kao lijenih ljudi. Kroz iskustvo glavnog lika, boreći se protiv hroničnih poteskoć i razocaranja, u okruzenju koje nije naviklo na prosperitet, trebali bi uočiti grešku u tom stereotipu.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari