1
min read
A- A+
Pročitano

Premijera mu bila i najbolja reklama: Došli da gledaju film pa bježali iz bioskopa

06/09/2019 - 13:22
Autor:Fos Media
1076 pregleda

Prva projekcija filma "The Painted Bird" je ujedno bila i njegova najbolja reklama. Gledaoci su masovno bježali iz bioskopske dvorane jer nisu mogli da podnesu mučne prizore na velikom platnu, zbog čega ga mnogi nazivaju najkontroverznijim ostvarenjem godine.

Foto

Foto: IMDB

Ovaj češko-ukrajinski film koji traje tri sata, a radnjom je smešten u Drugi svjetski rat, premijerno je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, a kritičari su se složili - bio je previše za publiku, prenosi Noizz.

Film je zasnovan na istoimenom romanu iz 1965. a priča prati bezimenog dječaka koji krajem rata putuje Evropom i svjedok je brojnih grotesknih dešavanja. 

Publika nije bila spremna. Neki svjedoci tvrde da se jedan gledalac sapleo i pao niz stepenice pokušavajući da pobegne iz bioskopa, dok se njih čak 12 naguralo na zatvorena vrata dvorane i urlalo da ih puste napolje. I dok će nekima ovo biti dovoljno jasno upozorenje da to nije film za njih, drugi će to doživjeti kao savršenu reklamu. 

Bitno je naglasiti i to da se ne radi o jeftinom šoku koji eksploatiše ratne užase, prenosi Noizz, već o filmu koji je šokirao i oduševio kritičare.

Kritičar The Guardiana Xan Brooks filmu je dao pet zvjezdica i opisao ga kao divlje trosatno putovanje paklom, a oni koji su ostali do kraja, uputili su autoru ovacije.

Film je napisao, režirao i producirao Vaclav Marhoul, a uz brojne češke i ukrajinske glumce, u filmu se pojavljuju i Stelan Skarsgard, Harvi Kajtel, Beri Peper, Udo Kier i Džulijan Sends.

Inače, roman koji je pijre pola vijeka napisao Jerži Kosinski takođe mnogi nazivaju kontroverznim. Iako je na početku skupio sjajne kritike, uslijedile su i brojne kontroverze koje su mu oduzele autentičnost i drastično umanjile sjaj. 

Naime, roman je prvobitno predstavljen kao autobiografija, ali to je dovedeno u pitanje jer se smatra da je autor inspiraciju crpio iz iskustva svog prijatelja Romana Polanskog. I to nije sve, mnogi čak tvrde da Kosinski nije ni napisao knjigu. 

Ipak, sve tom prenosi Noizz, ne mijenja činjenicu da se radi o potresnom štivu koje je kao stvoreno za veliko platno, a Marhoul je, kažu kritičari, učinio sve što je bilo u njegovoj moći da prenese užase rata na jednostavan i istovremeno sirov i surov način. 

 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari