1
min read
A- A+
Pročitano

TV serija povećala broj turista u Černobilju

06/06/2019 - 13:45
Autor:Fos Media
240 pregleda

Uspjeh američko-bitanske televizijske mini-serije o najvećoj svjetskoj nuklearnoj katastrofi u Černobilju, doveo je do povećanja broj turista koji žele da posjete elektranu i „grad duhova“ u blizini.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Jedna černobiljska turistička agencija zabiljeležila je 40 odsto porasta rezervacija, od početka emitovanja serije Černobilj u produkciji HBO u maju. Obilasci Černobilja, uz engleskog vodiča, koštaju oko 100 dolara po osobi, prenosi Rojters.

U aprilu ove godine obilježena je 33. godišnjica černobiljske katastrofe koju je, u tadašnjoj sovjetskoj Ukrajini, izazvao neispravan sigurnosni test u četvrtom reaktoru nuklearne elektrane, poslavši oblake nuklearnog materijala u veći dio Evrope.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=144&v=s9APLXM9Ei8

Mini-serija prikazuje posljedice eksplozije, opsežno čišćenje i naknadnu istragu.

U Pripjatu, „gradu duhova“ koji je nekad imao 50.000 stanovnika, od kojih je većina radila u elektrani, ostao je zapušteni i zarđali zabavni park koji je trebalo da bude otvoren povodom Prvog maja, praznika rada, upravo tih dana, kada se desila katastrofa.

Sergej Ivančuk, direktor agencije „Soloist“, kaže je da firma bilježi 30 odsto više turista koji su posjetili to područje u maju 2019. godine, u poređenju sa istim periodom 2018. godine.

Takođe, broj rezervacija za jun, jul i august porastao je za otprilike 40 odsto nakon početka emitovanja mini-serije, istakao je Ivančuk.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari