1
min read
A- A+
Pročitano

Znate li kako je nastao Džoker, omiljeni filmski negativac? (VIDEO)

24/10/2019 - 11:15
Autor:Fos Media
286 pregleda

Kao što Supermen ima Leksa Lutora, Himen Skeletora, Spajdermen Zelenog goblina, tako je Betmen oduvIJk imao Džokera. Zelena kosa. Blijedo bijela koža. Zli osmijeh. Manijakalni smijeh. Sve su to obiljeležja Džokera. Ali šta je poslužilo kao inspiracija za njegov lik? Sve je počelo nijemim njemačkim ekspresionističkim filmom pod nazivom “Čovjek koji se smije”.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Skoro 80 godina od njegovog debija, Džoker se promijenio i vidjeli smo evoluciju njegovog karaktera, ali sve je počelo jednim nijemim filmom. Kako je je objasnio Betmenov tvorac Bob Kejn, njemački glumac Konrad Vajd je bio inspiracija za Džokera od samog početka.

Kako piše Nationalgeographic.rs, sve je počelo 1940. godine kada su trojica umjetnika – Bil Finger, Bob Kejn i Džeri Robinson – napravili svoje skice antiheroja. Još uvijek postoje neslaganja oko toga ko je zapravo kreirao Džokera, ali je činjenica da je njegovo umjetničko rođenje bilo plod ukrštanja lika Džokera sa karte i lica glumca Konrada Vejta iz filma „The Man Who Laughs“.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Baziran na romanu Viktora Igoa pod istim imenom, film govori o mladiću Gvinplejnu (Konrad Vajd) čiji je otac osuđen na smrt nakon što je uvrijedio kralja Džejmsa II Stjuarta. Ali porodična tortura se tu ne završava. Kralj je takođe naredio da se lice mladog Gvinplejna trajno preoblikuje i dobije groteskni osmijeh. Gvinplejn na kraju postaje putujući glumac koji zarađuje novac pokazujući svoje unakaženo lice znatiželjnoj publici, a sve dok se zaljubljuje u slijepu ženu po imenu Dea.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari