5
min read
A- A+
Pročitano

Pravo u raj: Kako je Gru postao ''otac srpskog repa''

10/09/2019 - 21:25
Autor:Fos Media
408 pregleda

Kada je riječ o srpskom hip-hopu, sve je počelo od Dalibora Andonova Grua i uz njegove rime odrasli su brojni srpski reperi.

Foto

Foto: ATA Images

Dragan Mitrović je 1999. imao 18 godina i pred sobom veliki problem - pismeni iz srpskog.

„Te godine mi je umro otac, bombardovanje... Nisam znao šta da pišem, a tema je bila slobodna, pa sam napisao cijeli tekst Gruove pjesme Dosta mi je svega", kaže Mitrović za BBC.

Malo je reći da su u školi poslije toga bili zabrinuti za njega.

Nepodnošljiv bol u glavi pokušavam da ugušim osjećanja

i potreba da živim u ovom svijetu je sve manja

I linija je tanja između života i smrti

ovaj svijet, cio svijet kao da je prestao da se vrti

„Uplašili se za mene, poslali me kod psihologa - nisu znali da je to zapravo Gruova pjesma", prisjeća se Mitrović - kasnije poznat kao Woo - koji je na radiju Pingvin vodio Master Blaster, emisiju o hip-hopu.

„Nisam nadrljao, samo me je žena pola sata čudno gledala i ispitivala da li sam dobro, da li je sve u redu kod mene kući, pa 'baš mi je žao'...

„Mislila je da imam suicidalne misli", kaže Mitrović i smije se.

„Imao sam do kraja godine peticu iz srpskog".

Eto, toliko je Gru bio veliki - imao je i peticu iz srpskog.

Ogledalo

Gru je uticao na čitavu generaciju repera i ljubitelja hip-hop kulture u Srbiji.

„Danima sam kao klinac od 10-11 godina pred ogledalom repovao njegovu pjesmu Srce i vježbao da budem pravi reper", kaže za BBC Borko Vujičić iz grupe THCF.

„U isto vrijeme je Stefan (drugi član grupe) sa braćom stalno slušao i ispirao mozak pjesmom Pravo u raj... To su naša prva iskustva sa domaćim repom".

Za srpski hip-hop bez Grua ništa ne bi bilo isto, ističe Vujičić.

„To što je on radio i način na koji je on predstavljao muziku je za nivo viši i bolji od svih koji su se tada bavili repom.''

„U našim očima je bio veliki i kad smo bili klinci i takav je ostao do posljednjeg dana. To ti najiskrenije kažem".

A nije samo na njih.

„Svako ko kaže suprotno - laže. On je bio razlog zbog kojeg je i naša generacija i ona malo starija počela da se bavi repom.

„Svi su se ugledali na njega i na njegove spotove i način na koji je on predstavljao muziku kroz medije.

„Niko to nije radio na taj način", ističe Vujičić.

Ivan Ristić, osnivač urednik portala Maj pipl, koji se bavi hip-hop kulturom

Svi koji se iole bave repom i te kako shvataju uticaj Grua na sve, što se vidjelo po porukama koje su ljudi kačili u protekla dva dana.

Svaki reper je napisao da je on utabao put, da je drugima zbog njega bilo lakše... Svi su svjesni koliki je njegov uticaj i zato su zahvalni.

Starijoj generaciji je tim albumom 1995. pokazao šta se može, a mlađi su zbog njega dobili tu privilegiju da odrastaju na domaćem repu, što je veoma bitna stvar.

Pa kada bi intervjuisao sve koji su izbacivali albume 2002. ili 2003. godine - Bed kopi, Prti be ge, Marčelo, Struka, VIP - svi znaju napamet Pravo u raj, Srce...

Gru se prvi pojavio sa rep spotom, nije napravio prvo rep izdanje, ali jeste prvo izdanje koje je bilo nosilac tog novog talasa... Rep je sa njim ušao u mejnstrim, bilo je tu koketiranja sa komercijalom, ali je ostao uvijek rep zvuk.

Prozor

Gru je rođen 8. marta 1973. godine u Dimitrovgradu, gdje je završio osnovnu školu, nakon čega se njegova porodica preselila u Pančevo dok je bio tinejdžer.

Prvi album izdao je 1995. godine pod naslovom Da li imaš pravo.

Srbija je tada prvi put čula jednu od njegovih najpoznatijih pjesama Pravo u raj - priču o momku koji je upucan, urađenu po uzoru na N.W.A. koje je mnogo volio.

Tu pjesmu danas svi znaju, ali možda nisu svjesni da je Srbija tada prvi put dobila priliku da vidi rep.

„Gru je među prvima izbacio komercijalni spot", ističe Mitrović.

„Prva stvar je puštena 1994. na Indeks radiju, pa je spot za Pravo u raj krenuo da se vrti na kanalu Palma i svi su je čuli...

„On je pokrenuo lavinu svega, poslije je ostalima bilo lakše i krenuli su da se ređaju... Bukvalno je ćale rep scene".

Već godinu dana kasnije Gru izbacuje drugi album Gru2 i još nekoliko kultnih pjesama, među kojima su PetakSrce i Biću tu.

Mnogi navode da je taj album jedan od komercijalno najuspješnijih u Srbiji i da je prodato nekoliko miliona primjeraka.

Mitrović ga, naravno, ima u kolekciji - kupio ga je istog dana kada je objavljen.

„Imam kući sve kasete i diskove... Ma ubacivali su me u SKC kroz prozor kad sam bio klinac, samo da bih ga slušao", ističe.

Treći album Vjetrenjače izbacio je 1999. godine, a njegov dio su pjesme Mišel i Ljuba nudi ljubav - i linijski je za žene, Ljuba ljubi kao Ljubiša, na određeno vrijeme.

Za većinu tih pjesama izbačeni su i spotovi i tada je već odavno sve bilo jasno - Gru je postao prvi koji je u Srbiji pravio rep muziku i bio uspješan u tome.

„Nije pravio kompromise i podilazio publici, pravio je rep na pravi način... Bio je stvarno ozbiljan igrač", kaže Vujičić iz THCF-a.

„Svaki njegov novi album je bio i drugačije upakovan i svaki spot je bio za klasu - dvije bolji od ostalih".

Kačket

U međuvremenu je Gru nekoliko puta bio gost emisije Master Blaster - o njemu su snimljene i brojne specijalne epizode, iako je emisija uglavnom bila o stranom hip-hopu.

„Te godine kad se pojavio veliki hit je bio Voren Dži - Regulejt", prisjeća se Mitrović.

„Išao sam u Osnovnu školu 'Gavrilo Princip' u Zemunu, a Šorti - nekadašnji reper - i ja smo jedini nosili one farmerke do poda i okrenute kačkete...

„Bili smo kao klovnovi, svi ostali su bili dizelaši... Imao sam i 'rajders' kačket kao on, ma bio sam prava njegova kopija", navodi uz osmijeh.

Može li onda da izbere omiljenu pjesmu?

Madafakin Gru i Dosta mi je svega. Naravno, tu je i Pravo u raj", kaže on.

„Recitovali smo djevojkama tu pjesmu. Ko je ne zna napamet... Sad da uhvatiš nekoga na ulici znaće je cijelu. Toliko je puštana i na radiju i na televiziji".

Za omiljeni nastup ističe jedan u SKC-u kada je „kao klinac pokušao da se ugura".

„Galeb kaže da je Ikac tada isto bio klinja, a da ga je Gru ugurao unutra jer nisu htjeli da ga puste", navodi i smije se.

„Nije to bilo ništa posebno, zvuk je bio užasan, ali samo sam htio da ga čujem kako drži mikrofon".

Korveta

Gru 2002. i 2003. izbacuje posljednja dva albuma - Između redova i Beograd - i od tada je pravio samo singlove, a u posljednje vrijeme je uglavnom radio kao di-džej.

Od kako je Ljuba počeo da ljubi prošlo je više od 20 godina i mnogo toga se promijenilo.

„Ako bismo počeli da nabrajamo tu prvu ekipu, niko više ne postoji", kaže Mitrović.

„Sanšajn više nije kao prije, nema Hu iz d bestBadvajzeraRobin Huda... Nema ni Ful muna - Đus i Šorti su se razdvojili, Šorti više ne repuje...

„Svi su oni nestali, a on je ostao... I kad god se pojavio svi su iza njega zaživjeli, uvijek je bio taj koji sve pokreće", ističe Mitrović.

Tako će i ostati, jer Ljuba ne namjerava da prestane da ljubi.

Znate ga sigurno, najluđi je svijetu, ne vozi korvetu, ali uvijek ima metu.

I uvijek je u akciji, od jutra do jutra,

njegova deviza je što možeš danas nikako ne ostavljaj za sjutra...

Izvor: BBC na srpskom

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari