1
min read
A- A+
Pročitano

Holanđani se vraćaju na poljoprivredu iz '50-ih, ješće hranu s "narodne farme"

21/08/2019 - 10:10
Autor:Fos Media
568 pregleda

Oko 200 porodica koje učestvuju u projektu "narodne farme" u Holandiji odlučuje šta će se na njoj proizvoditi, zapošljava seljake koji se brinu o proizvodnji, a članarina za učešće u projektu je 2.000 eura jednokratno i nedeljna nadoknada od 10 eura po osobi.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

"Glavni cilj je da naši članovi jedu prirodne proizvode, gajene u blizini mjesta gdje žive i to na najodrživiji mogući način", rekao je Douev Korting, jedan od vođa farme blizu Bokstela u južnoj Holandiji.

Članarina je 2.000 eura jednokratno, a potom se plaća nedeljna naknada od 10 eura po osobi. Članovi zauzvrat dobiju hranu koju žele, lokalnu i sezonsku. Farma je od grada udaljena 10 minuta vožnje biciklom. Prostire se na 20 hektara i ima 15 krava, 20 svinja i 500 kokoši. Proizvodi se ono što kolektivno odluče članovi. Porodice svake subote dolaze na farmu, često biciklima, kako bi napunile torbe mesom, jajima, voćem ili povrćem.

Osnivač narodne farme Gert van der Vir kaže da je ideja da se sve vrti oko prirode, čak i kad se koristi moderna tehnologija.

Holandija je poznata po svojoj intenzivnoj poljoprivredi i druga je svjetska izvoznica poljoprivrednih proizvoda posle Sjedinjenih Država. Međutim, kako četvrtina Holandije leži ispod nivoa mora, država je posebno osjetljiva na globalno zagrijevanje u kojem upravo poljoprivreda igra veliku ulogu.

UN je nedavno upozorio da se način na koji svijet koristi zemlju za proizvodnju hrane mora hitno promijeniti kako bi se suzbilo globalno zagrijevanje.

"U našem sistemu proizvodnje hrane nešto mora iz temelja promijeniti ako želimo da nam noge ostanu suve", kaže Van der Vir.

Holandska ministarka poljoprivrede Karola Šuten u junu je objavila novi plan vrijedan 135 miliona eura koji poljoprivrednicima treba da olakša prelaz na "kružnu" poljoprivredu. Cilj, kaže se u planu, više nije da se "proizvodi što je jeftinije moguće, nego da se proizvodi sa što manje gubitaka sirovog materijala i da se bolje upravlja zemljištem, vodom i prirodom".

U Holadiji će se uskoro, u centralnom dijelu zemlje, otvoriti druga "narodna farma". Van der Vir naglašava da oni ne odbacuju novu tehnologiju.

"Moramo se vratiti na poljoprivredu iz pedesetih godina prošlog vijeka, kada smo još znali šta radimo, ali koristeći se pritom modernom tehnologijom", rekao je on.

Na farmi će uskoro pojaviti robot koji može da osjeti kada je voće zrelo. Stiže i dron koji će iz vazduha nadgledati polja i smanjiti potrebu za radnom snagom.  

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari