2
min read
A- A+
Pročitano

Savjeti zlata vrijedni: Kako da pas lakše podnese selidbu

06/05/2019 - 16:03
Autor:Fos Media
115 pregleda

"Ko se seli – taj se ne veseli". Ko se ikada selio sigurno se slaže sa ovom izrekom. Selidba predstavlja veliki stres za sve učesnike, a ukoliko imate i psa kojeg treba preseliti u novi stan to predstavlja dodatni problem, piše Petface.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

U suštini, ne postoji način da izbjegnete neprijatnosti tokom preseljenja, ali postoje načini na koje možete olakšati svom psu dolazak u novi dom, piše Petface.

Upoznajte svog psa sa novim domom i okolinom prije preseljenja

Ovo nije uvek moguće izvesti, pogotovu ukoliko mijenjate grad ili čak državu u kojoj ćete živjeti. Međutim, ovo je odličan način da on upozna novi prostor i okolinu u kojoj će nadalje živjeti. Prošetajte ga okolnim ulicama kojim ćete se kasnije redovno šetati. Odvedite ga u obližnji park i provedite ga kroz novi stan. Neka upozna ulaz nove kuće ili zgrade. Tako će upoznati nove mirise, nove objekte pa čak i ljude i ljubimce jer će to smanjiti stres koji osjeća zbog promjene svega poznatog.

Procijenite da li pas treba da učestvuje u preseljenju

Stručnjaci za ponašanje pasa savjetuju da bi u zavisnosti od karaktera ljubimca trebalo donijeti odluku da li pas treba da prisustvuje preseljenju ili ne. Međutim, brojniji su razlozi koji govore u prilog odluke da pas ne treba da učestvuje u ovoj aktivnosti. Prije svega radi se o krajnje stresnoj situaciji za sve učesnike. Nervozni vlasnici, užurbani radnici koji nose djelove namještaja i kutije, novi, nepoznat prostor… Postoji opasnost i od povreda. Bolje je psa ostaviti u sigurnosti pansiona dok se ne završi kompletno preseljenje, a ukoliko nemate mogućnosti za to bar ga držati u automobilu tokom prenosa stvari i pokućstva. Naravno, ukoliko je automobil mjesto u kome se on osjeća smireno i sigurno.

Nakon preseljenja nemojte dopustiti psu da trči svuda po novom stanu kao da je on vlasnik cijelog prostora

Upoznavanje sa novim prostorom ne smije biti bezglavo i nekontrolisano. Preporuka je da psa upoznate sa novim prostorom držeći ga kraj sebe na povocu. Vodite ga od prostorije do prostorije, dopustite mu da ih upozna njuškanjem. Potom ga odvedite na mjesto koje ste mu namijenili i ostavite ga da tu sjedi ili leži desetak minuta. Potom ga ponovo provedite kroz prostor i vratite na njegovo mjesto. Ovo ponavljajte sve dok on ne prihvati taj prostor kao svoju zaštićenu i sigurnu zonu.

Provedite vrijeme sa psom na podu

Ono što psima pomaže da se u novom prostoru osjećaju kao kod kuće je poznat miris. Vaš miris mu je najznačajniji. S obzirom da će najveći dio svog vremena provesti na podu, ukoliko vi budete sa njim na podu i prostirkama vaš miris će se prenijeti i na taj prostor. Tako će brže prihvatiti novi dom jer će svuda prepoznavati miris ukućana.

Nastavite sa ustaljenom rutinom

Samo preseljenje predstavlja veliku promjenu pa je potrebno zadržati što veći broj aktivnosti koje predstavljaju redovnu rutinu za psa. Režim ishrane, šetnje, fizičke aktivnosti i igra u domu treba da budu istovjetni ili najsličniji onima u starom domu. To će u znatnoj mjeri smanjiti stres koji prati preseljenje i period privikavanja na novu sredinu.

Ne kupujte novu opremu za psa

Vjerovatno je prilično deprimirajuće da u novi dom donosite staru, možda pocijepanu i isprljanu ležaljku, igračke, posude za hranu i vodu. Svi imaju potrebu da u novi dom unesu što više novih stvari koje označavaju novi početak. Ali, kada se radi o vašem psu, suzdržite se nekoliko nedelja. Stare, poznate stvari će mu umnogome pomoći da se lakše privikne i prihvati novi prostor i nove okolnosti. Ukoliko ne možete da odolite kupovini, nabavite stvari i igračke koje su predviđene za žvakanje, jer će na njima vaš ljubimac iskaliti svoj stres.

Pružite mu mnogo ljubavi

Po preseljenju, svom prijatelju pružite bar onoliko pažnje koliko ste mu poklanjali u starom domu. Ne bi bilo loše da u prvim mjesecima to bude i nešto više kako on ne bi nove okolnosti shvatio kao kaznu za neki svoj postupak. Budite strpljivi i uporni u zajedničkim aktivnostima koje su vezane za novi dom i okolinu. Njemu će sve biti čudno i novo, a vi ste osoba kojoj on najviše vjeruje pa mu pomozite svojim prisustvom i pažnjom da prihvati nove okolnosti.

Pročitajte i ovo: 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari