1
min read
A- A+
Pročitano

Zanimljivosti o hrčcima: Mogu da popiju 10 puta više od ljudi, ratoborni su i promiskuitetni

23/03/2019 - 17:14
Autor:Fos Media
939 pregleda

Hrčke mnogi smatraju pogodnim kućnim ljubimcima jer nisu mnogo zahtjevni, a djeci su posebno zabavni. Ipak, osim toga što to malo slatko stvorenje, koje plijeni pažnju trčkarajući satima u svom točku, ima činjenica koje o hrčcima možda niste znali.

foto

Ilustracija

Postoji 18 vrsta hrčaka. Posebno su popularni evropski hrčak, zlatni ili sirijski hrčak, zimski bijeli patuljasti hrčak. Zlatni hrčci su ratoborni, ljubomorno čuvaju svoje stanište, pa ih je najbolje čuvati u odvojenim kavezima. 

Hrčak je "noćna ptica". Naravno, to ima smisla za one koji žive u prirodi, jer su plijen većih životinja, zbog čega danju miruju i kriju se. To je i razlog zašto hrčci, koji su ljubimci, nisu ljubitelji naglih pokreta ni glasnih zvukova.

Imajte na umu da je vaš ljubimac i te kako promiskuitetna životinja. I mužjaci i ženke imaju veliki broj partnera. Tokom sezone parenja, mužjaci ulaze u bilo koju jazbinu i pare se sa ženkama na koje naiđu, pod uslovom da se ona još nije parila.

Hrci su zabranjeni na Havajima i u Kaliforniji. S obzirom na njihovu visoku stopu reprodukcije i činjenicu da te države imaju klimu sličnu omiljenoj pustinjskoj klimi hrčka, ova mala stvorenja su tamo nezakonita.

Zubi hrčka nikada ne prestaju da rastu i zbog toga se mogu čak i polomiti ako se gornji i donji zubi sudare.

Hrčak je visokotolerantan na alkohol. Iako biste pomislili, imajući u vidu njihovu majušnost, da hrčke alkohol može lako i brzo opiti – nije tako! Istraživanje iz 2015. godine, pokazalo je da kembelovi patuljasti hrčci, mogu popiti oko deset puta veću količinu etanola nego čovjek, prije nego što pokažu prve znakove pijanstva.

Hrčci boluju od bolesti od kojih su neke prisutne i kod ljudi. Na primjer, podložni su salmoneli, a takođe su skloni limfocitnom horiomeningitisu, koji ima simptome slične gripu. Prenos virusa i bakterija odvija se dvosmjerno. Kao što hrčak na čovjeka može prenijeti određenu bolest, isto tako čovjek može zaraziti svog ljubimca. Vlasnik hrčka može mu prenijeti, recimo grip i zajedno će imati iste simptome – curenje iz nosa, umor i kijavicu.

Iako tako mali, hrčci znaju da se naljute, budu utučeni, srećni... Podložni su promjeni raspoloženja, pa će tako, oni okruženi igračkama, biti vedrijeg duha, pokazali su eksperimenti.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari