2
min read
A- A+
Pročitano

Pripremamo za vas: Lubenica - svojstva i recepti

22/07/2018 - 17:02
Autor:Fos Media
452 pregleda

Dok uživamo u hladnoj lubenici možemo poboljšati rad organa za varenje, bubrega, jetre, žuči, seksualnu funkciju, ojačati srce i smanjiti rizik od nastanka raka.

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Takođe, njenim konzumiranjem možemo olakšati metabolizam, normalizovati crijevnu floru i regulisati pražnjenje crijeva.

Sastav lubenice

Lubenica sadrži najviše vode. Sadržaj ugljenih hidrata je takođe znatan (do 10 %), dok bjelančevina (0.7 %), masti (0.15 %) i dijetnih vlakana (0.4 %) ima malo.

Od vitamina prisutni su B grupa, vitamin C, PP i karoteni. Najzastupljeniji minerali su kalijum, kalcijum, magmezijum, fosfor, gvožđe i cink. Energetska vrijednost lubenica je mala, 100g daje svega 30 kcal.

I ako ima malo kalorija nju dijabetičari treba da koriste oprezno, jer ima viskok glikemijski indeks.To znači da šećer brzo dospijeva u krv. Zdravim ljudima to djeluje okrepljujuće, ali dijabetičarima dovodi do povećanja šećera u krvi.

Kamen u bubrezima i žuči

Lubenica je najpoznatija po blagotvornom djelovanju na bubrege. Visok sadržaj kalijuma joj daje diuretičko dejstvo. Ona time povećava izlučivanje tečnosti i ispira bubrege. Podstiče izbacivanje pijeska, mulja i kamena iz bubrega i žuči.

Katarakta i rak

Lubenica sadrži znatnu količinu glutationa. To je antioksidans koji štiti ćelije oka. Veoma je nizak kod svih tipova katarkte. Smatra se da nizak nivo gluationa moze doprinijeti nastanku katarakte. Glutation se može nadoknaditi konzumiranjem lubenice. Inače ovaj važni antioksidans djeluje prventivno na nastanak nekih oblika raka.

To značajno dejstvo povećava poznati likopin. Smatralo se da je glavni izvor likopina paradajz, međutim ustnovljeno je da ga ima u znatnoj količini i u lubenici. Likopin je dva puta moćniji od beta karotena. Ovi sastojci (antioksidansi) štite od raka na taj način što sprječavju djelovanje oksidanasa na ćelije, koji na njima dovode do pojave opasnih mutacija iz kojih može da nastane tumorska ćelija. Konzumiranjem lubenice znatno se smanjuje rizik od nastanka karcinoma, posebno pluća, pankreasa i grlića materice.

Srce i krvni sudovi

Brojni saastojci lubenice, prije svega likopen, vitamin C i beta kroteni su moćni zaštitnici srca i krvnih sudova. Oni sprečavaju oksidaciju štetnog holesterola (LDL), tako da se smanjuje njegovo taloženje na zidove krvnih sudova i nastanak opasnog plaka. Time se uklanja mogućnst nastanka infarkta i šloga koji su vodeći uzrok smrtnosti. Lubenica smanjuje napetost krvnih sudova i snižva viskok krvni pritisak. Na snižen nema takvo dejsto tj. ne dovod do njegovog dodatnog sniženja.

dgnd

Artritis i astma

Lubenica smanjuje zapaljenje kod artritisa (zapaljenje zglobova). Ublažava tegobe kod reumatskih i degenerativnih bolesti. Taj njen antizapaljenjsi efekat je veoma značajan i kod astme. Ova, sve češća bolest savremenog društva, u osnovi ima alergiju koja je jedan vid zapaljenja. Lubenica svojim antizapaljenjskim efektom proređuje i ublažava astmatični napad.

Libido i plodnost

Interesantan sastojak lubenice je aminokiselina citrulin. Ona u organizmu metaboličkim reakcijama preko arginina i azotne kisjeline‚ dovodi do opuštanja krvnih sudova,djelujući slično sredstvima za potenciju, te može uticati povoljno na impotenciju. Najmanja količina ovog slatkog ploda, koja bi imala uticaja na cirkulaciju krvi i pospješila erekciju je šest krišaka.

Sastojci lubenice sprječavaju oštećenje spermatozoida koje vodi neplodnosti i oštećenju ploda. Normalnom razvoju ploda utiče i svojim velikim saržajem folne kisjeline. Ovaj vitamin B grupe utiče na normalan razvoj nervnih ćelija ploda.

Recept:

Mediteranska salata sa lubenicom

dfb

Sastojci:

1 manji crveni luk
2 kašičice soka limete
2 kašičice djevičanskog maslinovog ulja
½ lubenice
1 krastavac
200g feta sira
Grančica nane
10 crnih maslina

Priprema:

Očistiti lubenicu od sjemenki i isjeći na komade. Krastavac isjeći na kolutove, feta sir na kockice i sve staviti u jedan veći sud. Pomiješati u drugom, manjem sudu, isječeni luk i limetu i pustiti da odstoje 10-ak minuta. Zatim dodati maslinovo ulje i naliti preko ostalih sastojaka. Dodati nanu i masline. 

Recept (izvor): Idea.rs

 

Pročitajte i ovo:

 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari