1
min read
A- A+
Pročitano

Italijanski region nudi 25.000 eura doseljenicima

11/09/2019 - 21:31
Autor:Fos Media
325 pregleda

Svako ko se naseli u regionu Molize u južnoj Italiji dobijaće tri godine mjesečnu pomoć od 700 eura. Postoji, međutim, nekoliko začkoljica.

Foto

Foto: Agencije

Mjesto u koje se ljudi dosele mora da ima manje od 2.000 stanovnika, a pridošlice moraju da započnu neki posao.

„Ukoliko bi samo ponudili novčanu pomoć, izgledalo bi kao milostinja. Želeli smo da uradimo više. Željeli smo da investiramo u ljude. Mogu da otvore neki posao - pekaru, prodavnicu, restoran, bilo šta. Ovo je način da udahnemo život u naša mjesta istovremeno povećavajući populaciju“, istakao Donato Toma, predsjednik Molizea.

Najavio je i da će svaki gradić sa manje od 2.000 stanovnika dobiti 10.000 eura mjesečno sa kojima može da promoviše kulturne sadržaje, piše Gardijan, prenosi RTS.

„Nije samo stvar povećavanja populacije. Ljudima je potrebna infrastruktura i razlog da ostanu inače će sve biti uzalud i kroz nekoliko godina bićemo tamo odakle smo počeli“, naveo je Toma.

Prema brojkama italijanskog nacionalnog Instituta za statistiku, Molize ima 305.000 stanovnika i među regionima je koji su izgubili najviše stanovnika proteklih godina, više od 9.000 je otišlo od 2014. godine.

Prošle godine više od 2.800 stanovnika je umrlo ili se odselilo, skoro hiljadu više nego godine prije toga. Nijedno novo rođenje nije zabilježeno u devet od deset gradova.

Prvi put u poslednjih 90 godina, broj italijanskih građana koji živi i Italiji pao je na 55 miliona, navodi institut.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari