1
min read
A- A+
Pročitano

Kina stvara nacionalni park za pande, triput veći od Jeloustona

12/05/2019 - 12:39
Autor:Fos Media
152 pregleda

Razorni zemljotres koji je pogodio kinesku provinciju Sečuan prije 11 godina bio je tragedija za stanovništvo, ali je uništio i veliki dio pandinog staništa, a nekoliko pandi je uginulo.

foto

Foto: China National Tourist Office

Jedanaest godina kasnije, kineska vlada odlučila je da u njihovu čast stvori veliki nacionalni park. Ovaj nacionalni park, čiji će konačni plan vjerovatno biti dovršen u jesen, obuhvata 10.476 kvadratnih kilometara, što je gotovo tri puta veći prostor od Jeloustona u SAD.

Najveći dio njegove površine nalaziće se u provinciji Sečuan, u kojoj živi više od 80 posto divljih pandi. Inače u ovoj provinciji nalazi se desetak rezervata pande i drugih zaštićenih područja koja sadrže hiljade biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su mnoge ugrožene. 

Ono što je pozitivno je što se broj pandi u odnosu na 1980. godinu kad ih je bilo oko 1.200 povećao, pa je poslednji popis iz 2015. godine pokazao da ih ima 1.864, prenosi Nešnal Džeografik. 

Ovo novo sklonište ima za cilj da poveže fragmentirano stanište pande i na taj način poveže populacije ovih medveda, te da je zapravo u povezanosti njihova budućnost, prenio je portal Klix.ba.

Teoretski, to će im poboljšati sposobnost da pronađu partnere i povećaju njihovu genetsku raznolikost.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari