1
min read
A- A+
Pročitano

Mistični grčki manastiri stari 1000 godina na nepristupačnim stijenama (FOTO)

04/05/2019 - 22:27
Autor:Fos Media
816 pregleda

Visoke litice, koje poput stubova strše u nebo, u grčkoj regiji Tesaliji, dom su pravoslavnih manastira u kojima se vjerska dužnost obavlja već 1000 godina. Ovi samostani izgrađeni su na gotovo nedostupnim vrhovima prirodnih krečnjačkih stijena, nekih visokih i do 500 metara.

foto

Foto: Profimedia.hr

Manastiri se nalaze kraj grada Kalambake, na sjeverozapadnom dijelu Tesalske ravnice, u blizini rijeke Penej te na istočnim padinama planinskog masiva Pind u središnjoj Grčkoj. 

Kalambaka ima svega 12 hiljada stanovnika ali i dugu i bogatu istoriju. Ostaci grčkog hrama ugrađeni su u najstariju crkvu, koja je izgrađena još u 10. stoljeću. Za vrijeme Drugog svjetskog rata njemačka vojska ga je, tokom okupacije Grčke, zapalila, no nakon završetka rata ponovno je izgrađen.

foto

Od 24 izgrađena manastira, danas ih je ostalo šest i poznati su pod imenom Meteori odnosno Lebdeće stijene. To su Veliki Meteoron, Varlam, Sveti Stefan, Sveto Trojstvo, Sveti Nikola Anapausas i Rosanou. Njihovu jedinstvenost i ljepotu prepoznao je i UNESCO, koji ih je stavio na svoj popis svjetske baštine 1988. godine. 

foto

Dok su se sveštenici skupljali oko stijena još u 10. vijeku, prvi i najveći manastir, Veliki Meteoron, izgradili su 400 godina kasnije. Svaki je imao jednu ili dvije crkve, prostorije za sveštenike i trpezariju. Neki su u funkciji i dan danas, iako više u njima nema puno sveštenika. Kraj je postao popularan među turistima i hodočasnicima 1960-ih, kada su izgrađeni putevi koje vode do grada. 

foto

Danas se do manastira može popeti stepenicama urezanima u stijene i mostovima, no prije 1920. penjanje do njih je bio pravi poduhvat koji je uključivao ljestve ili povlačenje do vrha užetom i mrežama, piše Punkufer.

Ako se uputite u ove krajeve, obilazak Meteora koštaće vas 25 eura, a možete obići manastire, ići na planinarenje po stijenama ili doživjeti zalazak sunca na njima.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari