4
min read
A- A+
Pročitano

Naša zemlja iz ugla Moskovljanke: Crnogorci konzervativni, slušaju domaću muziku, vole svoju kuhinju... (FOTO)

20/08/2019 - 11:41
Autor:Violeta Rovčanin
3957 pregleda

Spakovala je život u kofere a onda se sa porodicom otisnula u novi život. Sada, više od godinu dana, Ruskinja Elena Medvedeva živi u Podgorici. Iako je jedna o mnogih koji su došli sa strane, ona je ipak privukla pažnju i to zahvaljujući Instagram profilu koji je prvo otvorila kako bi učila jezika, a nakon toga ga pretvorila u blog na kojem dijeli životna iskustva i zanimljivosti iz Crne Gore. Za FOS govori o svom novom životu u Crnoj Gori, popularnosti bloga, stvarima koje je fasciniraju kod nas ali i razlikama u odnosu na rodnu Moskvu.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Kada je suprug dobio ponudu za posao u Crnoj Gori, nisu se dvoumili. Spakovali su sve što su imali u putnički automobil i otisnuli se u novu životnu avanturu.

„Dok sam se spremala za preseljenje u Crnu Goru gledala sam slike na internetu, čitala o Crnoj Gori, ljudima, tradiciji, iznajmljivanju smještaja, cijenama u prodavnicama... Krenuli smo iz Moskve autom. Sve naše stvari morali smo da smjestimo u jedna putnička kola ali i to je bolje nego dva kofera da smo išli avionom. Putovali smo tri i po dana. To je najduže putovanje autom u mom životu ali vredjelo je! Vidjeli smo dosta lijepih zemalja, mjesta i gradova“, počinje Elena priču za FOS.

A onda je uslijedio i prvi susret sa Crnogorcima, i to baš sa graničnom policijom. Sjeća ga se, kaže, po razgovoru o knjigama, Puškinu i Tolstoju.

 „Graničari su prilikom pregledanja našeg automobila vidjeli puno knjiga. Rekli su nam da znaju za Puškina i Tolstoja i pitali da li imamo i njihove knjige. Meni je ova situacija bila jako simpatična. Od prvog trenutka sam shvatila da se Crnogorci vole šaliti uvijek i svuda“, prenosi Elena prve utiske.

Sada, nakon godinu dana boravka u našoj zemlji, naučila je jezik i uspješno vodi blog na Instagramu, gdje sa pratiocima dijeli priče iz Crne Gore, zanimljivosti ali i fitnes savjete. Nije očekivala da će privući veliku pažnju kako ruske, tako i crnogorske publike.

„Svi su zainteresovani za moj život ovdje kod vas. Pišem o svom poslu, snimam sportske treninge, dajem savjete o pravoj ishrani, zdravom načinu života. Zainteresovani su kako izgledam mladoliko i rado dijelim svoje tajne za ljepotu“, kaže naša sagovornica i dodaje:

„Budući da sam po zanimanju marketing menadžer i više od deset godina sam radila u reklamnoj industriji u Rusiji zaista želim, da kada naučim bolje jezik, otvorim svoju školu za blogere ili samo za ljude koji se žele razvijati u području onlajn reklama.“

Što se tiče učenja jezika, završila je tromjesečni kurs, potom se edukovala uz filmove, knjige, sada ima privatne časove a umnogome joj pomažu i pratioci. Čak joj često, kaže, provjere tekst prije objave na Instagramu.

„Znam da pravim neke greške ali se ne bojim toga. Moji pratioci pišu da je to jako zabavno i često mi sugerišu kako je ispravno. Jezik je ključ za dublje upoznavanje sa zemljom, ljudima, njihovom tradicijom, problemima i željama. Nevjerovatno je interesantno. Kao i svaki jezik to nije lako. Sve zavisi od motivacije a ja je imam mnogo“, kaže Elena za FOS.

Puno pažnje posvećuje pisanju o Crnoj Gori a pojedine stvari kod nas su joj naročito zanimljive.

„Prvo – obrazovni sistem. Sve škole imaju isti program dok kod nas u Rusiji imamo različite udžbenike, različite programe. Drugo, djeca u osnovnoj školi uče samo nekoliko sati dnevno a ovdje imamo djecu koja u osnovnoj školi imaju mnogo više predmeta što je veliko opterećenje. Nemaju slobodnog vremena, nemaju djetinjstvo. Takođe, mi u Rusiji zaista volimo da učiteljima iskažemo zahvalnost dajući im skupe poklone u raznim prilikama. U Crnoj Gori nije tako.“

Prisjeća se situacije kada prošle godine kupila cvijeće za ćerkinu učiteljicu u jednoj podgoričkoj školi.

„Već u školskom dvorištu smo primijetili čudne poglede i shvatli da je to ovdje neobično. U Rusiji, tokom prvog dana škole, dvorište je prektiveno cvijećem i to nikome nije čudno već obavezno. Takođe, kada smo za učiteljicu napravili mali poklon za Novu godinu ona mi je ozbiljno odgovorila da voli svu djecu i moju ćerku i da pokloni nisu potrebni. Zabranila mi je to i za mene je bio šok. U Rusiji svima govorim to i niko mi ne vjeruje.“

Što se tiče ostalih segmenata života u Crnoj Gori, oni se takođe razlikuju od onih u rodnoj Moskvi.

„Crnogorci su po mom mišljenju dosta konzervativan narod. Pridržavaju se tradicije, slušaju domaću muziku, vole samo svoju kuhinju. Bila sam u šoku što ne postoje lanci brze hrane, brakovi sa strancima  su rijetki, žene imaju dugu kosu, piju samo kafu, žive iz generacije u generaciju u svom ritmu. Ovdje malo ko gleda koji telefon posjeduješ i koja kola. U krajnju ruku, ne misle samo o tome. Jako volim ljude u Crnoj Gori, klimu, hranu ali najviše osjećaj sigurnosti za sebe i za svoju djecu“, priča Elena i dodaje:

„Kod nas je obrnuto. Stalno nešto novo probamo. Uvijek negdje žurimo. Mi smo karijeristi, materijalisti, uvijek nam nešto nedostaje. Tradicija? Sve zavisi od konkretne porodice. Ne bojimo se da se selimo iz grada u grad, zemlje u zemlju. Kod nas svi imaju ajfone. Posljednji model ajfona, bijesna kola, kul slike na Instagramu i Fejsbuku, to je kod nas bitno. To je tvoja vizit karta u Moskvi.“

Pored onih koji redovno prate i vole njen blog, ima i onih kojima se i ne dopada.

„Nisam 100 eura pa da me svi vole. Ima i ljudi koji mi se obraćaju povodom politike što se meni iskreno ne dopada ali ,srećom, vrlo malo je takvih ljudi. U početku sam započinjala dijalog sa svima, pokušala da uspostavim kontakt i objasnim u čemu je problem ali sada ih samo obrišem i blokiram.“

Na pitanje da li planira da ostane duže u našoj zemlji, Elena nema odgovor. Za sada samo uživa, živi svaki trenutak punim plućima, obilazi crnogorske predjele, upoznaje se sa ljudima i piše svoje priče.

„Iskreno, u ovom momentu imam više pitanja nego odgovora. Ipak, ne opterećujem se ovim i trudim se da maksimalno iskoristim svaki dan koji će biti zanimljiv i meni i mojoj porodici i mojim pratiocima“, zaključuje Elena za FOS.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari