1
min read
A- A+
Pročitano

Pariske katakombe - Sablasno mjesto koje ledi krv u žilama (FOTO)

05/10/2019 - 21:58
Autor:Fos Media
901 pregleda

Oko 20 metara ispod trgova i ulica, sjaja, betona i buke Grada svjetlosti nalaze se podzemni kamenolomi s kraja 18. vijeka, međusobno povezani hodnicima. Pariske katakombe, odnosno gradska kosturnica sistem je podzemnih kamenoloma na području 14. arondismana.

foto

Foto: AFP

Kako bi se rasteretila prenatrpana pariska groblja i spriječile zaraze, vlasti su ondje odlučile premjestiti kosti iz zajedničkih grobnica.

Smatra se da je u to vrijeme čak šest miliona posmrtnih ostataka premješteno u pariske kosturnice. Među njima su, nesumnjivo, bili i oni velikih imena Francuske revolucije. Tokom Drugog svjetskog rata pripadnici pokreta otpora koristili su mrežu tunela pariskih katakombi za tajna okupljanja i nesmetano kretanje, a i danas se priča da se ondje vrzmaju pripadnici sumnjivih organizacija i kriminalci.

foto

Mladi u Parizu pronalaze načine kako zaobići glavni ulaz i nerijetko pokušavaju ući u podzemnu mrežu hodnika kroz preostale ulaze ili podrume starih kuća.

Oni koji organizovano i legalno požele ući u to mračno carstvo i suočiti se s muzejom smrti u kojem su zidovi sagrađeni od kostiju pokojnika trebaju otići na trg Denfer-Rošero. Tamo će ih dočekati upozorenje da ondje caruju mrtvi. Ne bojite li se duhova prošlosti, pronaći ćete tek djelić mračnih pariskih tajni koji je otvoren za javnost.

foto

Katakombe su jedna od najpopularnijih atrakcija Pariza; toliko su omiljene da se na ulaz čeka satima. Oni koji se boje zatvorenih prostora ili se ne osjećaju najugodnije u mraku s ponekim zrakom svjetla što obasjava gomile lobanja udišući prašnjavi zrak, trebaće skupiti dovoljno hrabrosti da se spuste 130 stepenica u podzemlje, piše Punkufer.

foto

Invalidima, osobama sa srčanim ili disajnim bolestima, kao i djeci ulaz se ne preporučuje. Odlučite li se na sablasnu avanturu, pripremite jaknu jer ćete provesti 45 minuta na 14 stepeni Celzijusa.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari