1
min read
A- A+
Pročitano

Prag pod opsadom turista, stanovnici češke prijestonice očajni

27/08/2019 - 13:55
Autor:Fos Media
609 pregleda

Eugen Kukla (55) se svake večeri na putu ka svom stanu, u nekada mirnom rezidencijalnom dijelu u centru Praga, probija kroz stotine pijanih i glasnih turista iz cijelog svijeta.

Terry Dean/Alamy Stock Photo

Foto: Terry Dean/Alamy Stock Photo

Ovaj je fotoreporter u velikoj reportaži za The Guardian otkriva kako je danas živjeti u centru Praga. Već 15 godina u njegovoj ulici ispod stana je buka, a iz godine u godinu se ta situacija samo pogoršava. Njegova frustracija i frustracija njegove porodice trenutno su na vrhuncu.

Istorijski praški distrikt, opština Prag 1 pod nekontrolisanim je prilivom i pravom okupacijom stranih turista kao nikad do sada. Uveče ulicama hodaju stotine pijanih osoba obilazeći barove u takozvanim "alkoholnim turama".

Prag se suočio s fenomenom pretjeranog turističkog buma. Češka prijestonica koja je za posjetioce sa Zapada bila "zapečaćena" sve do pada Berlinskog zida 1989. godine, sada se suočava sa sve većom poplavom posjetilaca.

Grad je 2000. godine posjetilo 2,62 miliona turista, a prošle godine nešto manje od 8 miliona. Sve njih Prag je privukao svojom fantastično sačuvanom baroknom i gotskom arhitekturom i jeftinim vrhunskim pivom. Predviđa se da će ove godine broj posjetilaca iznositi nešto manje od 9 miliona.

fxbcx

Foto: Getty Images

Takav trend je transformisao centar Praga, tradicionalno rezidencijalnu zonu, koja sve više postaje turistička, a dugogodišnji stanovnici počinju da se sele na periferiju.

Prag je uveo novu funkciju u gradskoj hijerarhiji - "noćnog gradonačelnika", odjeljenje gradske vlasti za upravljanje noćnim životom po uzoru na Amsterdam kako bi se smanjio kriminal i druge štetne posledice po lokalno stanovništvo. Od ove godine na toj funkciji je Jan Štern, koji kaže da istorijske Vaclavske namjesti sada izgledaju ponižavajuće. On je pokušao da se nagodi sa vlasnicima barova da smanje gužve i buku i da stvore uslove koji bi za lokalno stanovništvo bili prihvatljiviji.

"Ne smijemo odustati od jezgra grada u istorijskom smislu i u smislu šta ono predstavlja Česima kao naša najvrednija ostavština. Ne smijemo dopustiti da centar Praga postane crna zona i kulisa za noćni život, kriminal i najjeftinije vrste turizma zalivene hektolitrima piva" rekao je Štern.

Vlasti upozoravaju da je stanje alarmantno i da Prag već sada slovi kao grad jeftinog pića, jeftine zabave i lakih žena, zbog čega se zalažu za čvršće granice noćnog života koje bi se nametnule nesavjesnim posjetiocima, a koje optužuju za nepoštivanje grada i njegovih stanovnika.

Čak se razmatra i ideja za osnivanje specijalnih jedinica koje bi masovnim racijama djelovale protiv velikih grupa turista. Kada je u baru 150 ljudi i 150 ispred bara to je jedino rješenje za kvalitetno legitimisanje.

"Ako je neko vidno pijan, odvešće ga u stanicu na trežnjenje, pa će mu dolazak u Prag presjesti", dodao je Štern.

Izvor: N1

Pročitajte i ovo:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari