1
min read
A- A+
Pročitano

Veličanstveno vulkansko jezero u kojem nema života (FOTO)

18/05/2019 - 22:23
Autor:Fos Media
822 pregleda

Kamčatka je zapanjujuće rusko poluostrvo dugo 1250 kilometara koje je poznato po vulkanima i prekrasnoj netaknutoj prirodi. No dom je i za jedno od najopasnijih jezera na svijetu u kojem se baš niko ne bi želio okupati. 

foto

Foto: Volcanoesland.com

Na istočnom dijelu poluostrva, u krateru aktivnog stratovulkana Mali Semjačik koji se izdiže na 1560 metara, smjestilo se jezero prekrasne plave boje. No lijepa spoljašnjost samo je maska za opasne stvari koje se skrivaju u njegovim dubinama.

foto

Jezero vulkana Mali Semjačik nastalo je prije otprilike 400 godina usled moćne podzemne eksplozije. Prečnik mu je pola kilometra, dok je duboko oko 140 metara.

foto

Voda je prepuna sumpora, fluorida, hlorida i sulfatne kiseline, a uvijek ima temperaturu od 30 do 40 stepeni Celzijusa. Riječ je o kiseloj i vrlo otrovnoj kombinaciji koja se ne može smrznuti ni kad temperature padnu debelo ispod nule, a okolinu prekrije gust snijeg i debeo led.

foto

Zbog otrovnih para jezero je najbolje posmatrati iz velike udaljenosti, a najbolje iz vazduha. Baš zato u ovom dijelu Rusije vrlo su popularni turistički izleti helikopterom.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari