1
min read
A- A+
Pročitano

Čak 30 odsto pacijenata oboljelih od COVID-19 ima krvne ugruške

18/05/2020 - 12:13
Autor:Fos Media
272 pregleda

Medicinski stručnjaci upozoravaju da čak 30 odsto pacijenata koji su ozbiljno bolesni od koronavirusa razvijaju opasne krvne ugruške. Kažu da ugrušci mogu da doprinesu većoj smrtnosti ljudi.

f

Foto: Shutterstock

Iza nastanka krvnih ugrušaka stoji jaka upalu pluća, što je prirodna reakcija tijela na virus.

Pacijente širom svijeta pogađaju mnoge medicinske komplikacije prouzrokovane virusom, od kojih neke mogu biti i fatalne

Još u martu, dok se koronavirus širio svijetom, ljekari su počeli da primjećuju daleko veće stope ugrušaka u pacijentima koji su primljeni u bolnicu nego što bi inače to bilo očekivano u drugačijim okolnostima.

Bilo je i drugih iznenađenja, uključujući otkriće stotina mikro-ugrušaka u plućima nekih pacijenata.

Virus je takođe povećao slučajeve tromboze dubokih vena - krvnih ugrušaka koji se obično nalaze u donjim ekstremitetima - što može biti opasno po život kada se fragmenti odvoje i presele u pluća, blokirajući krvne sudove.  

"S velikom količinom podataka tokom poslednjih nekoliko nedelja, mislim da je postalo očigledno da je tromboza glavni problem", kaže Rupen Aria, profesor tromboze i hemostaze u bolnici "King's College Hospital" u Londonu i dodaje:

"To je posebno vidljivo kod pacijenata teško pogođenih koronavirusom, gdje neka od novijih studija pokazuju da skoro polovina pacijenata ima plućnu emboliju ili krvni ugrušak u plućima."

On veruje da bi broj oboljelih od koronavirusa koji su u kritičnom stanju zbog krvnih ugrušaka mogao biti znatno veći od objavljenih podataka u Evropi.

Tim profesora koji se bave izučavanjem krvi u bolnici analizira uzorke pacijenata koji pokazuju kako koronavirus mijenja njihovu krv čineći je gušćom i ljepljivijom. A lepljiva krv može dovesti do stvaranja ugrušaka.  

Ova promjena u krvi je posledica jake upale pluća, što je prirodna reakcija tijela na virus.

Prema riječima stručnjaka za trombozu, profesorke Beverli Hant, ljepljiva krv ima šire posledice od stvaranja krvnih ugrušaka, ona može da dovede do većih stopa moždanog i srčanog udara.

Ispitivanje razređivača krvi  

Postoje studije koje pokazuju da razređivači krv, antikoagulansi, koji se trenutno koriste za liječenje krvnih ugrušaka nisu baš uvijek efikasni.

Povećavanjem doza kod pacijenata koji imaju problem sa obilnim krvarenjem povećava se rizik od fatalnog ishoda.

"Ravnoteža između liječenja tromboze i izazivanja krvarenja je "nesigurna"", kaže profesor Aria.

Sada je veliki pritisak na medicinskim timovima iz cijelog svijeta da sarađuju u pronalaženju najsigurnijeg i najefikasnijeg načina borbe protiv problema krvnih ugrušaka koje je virus donio.

U toku su ispitivanja kako bi se pronašla standardna doza antikoagulanasa koja će se koristiti u svim zemljama.

Međutim, neki stručnjaci vjeruju da bi moglo postojati i drugo rešenje: pronalaženje načina za smanjenje akutne upale u plućima koja dovodi do stvaranja ljepljive krvi, glavnog izvora problema, prenosi N1.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari