1
min read
A- A+
Pročitano

Engleska odobrila testove na antitijela kompanije "Roshe", smatraju ih pouzdanim

14/05/2020 - 14:25
Autor:Fos Media
78 pregleda

Test koji otkriva da li je osoba bila zaražena koronavirusom u nekom trenutku, odobren je od strane britanske vlasti, kao pouzdano sredstvo.

Foto

Foto: Shutterstock

U pitanju je test na antitijela koronavirusa koji je razvila švajcarska kompanija "Roshe".

Vlada se nada da će tim testovima moći da ubrza ublažavanje mjera izolacije koje su uvedene u cilju suzbijanja  koronavirusa. 

Ta vrsta testova omogućuje da se utvrdi prisustvo antitijela u krvi i da li je neka osoba već bila zaražena novim korona virusom. Pitanje imuniteta je međutim i dalje sporno, i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da ne postoji "nikakav dokaz" da su osobe koje su bile zaražene i izliječene imune na ponovnu zarazu, javlja BBC.

"Test koji je razvio "Roshe" izgleda izuzetno pouzdan i dobio je zeleno svjetlo, sada smo u pregovorima sa kompanijom "Roshe"", rekao je britanski ministar zdravlja Edvard Argar. 

Argar je rekao da vlada želi da taj test bude dostupan što prije je moguće jer bi potencijalno mogao da napravi pravu razliku.

On je objasnio da prije svega žele da testiraju medicinsko osoblje koje je u prvoj liniji borbe protiv pandemije prije nego što počnu masovno da se koriste.

"Ako imate taj nivo imuniteta to zaista može da promijeni način na koji radite jer možete da se vratite na posao znajući da se više nećete zaraziti", rekao je Argar.  

"Ovo je napredak jer je takav visoko specifičan test na antitijela veoma pouzdan pokazatelj ranijih infekcija. To zauzvrat može ukazati na postojanje imuniteta na buduću infekciju, mada stepen u kome prisustvo antitijela ukazuje na imunitet ostaje nejasan," rekao je profesor Džon Njuton, nacionalni koordinator programa testiranja na koronavirus u Velikoj Britaniji.

Pored testova kompanije "Roshe", koji su odobreni u SAD i Evropi, ocjenjuju se i drugi proizvodi za testiranje koji bi mogli da se koriste.  

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari