1
min read
A- A+
Pročitano

Jedan od najvećih ljekarskih autoriteta u Kini o koronavirusu i skrivanju brojeva

20/05/2020 - 8:54
Autor:Fos Media
334 pregleda

Jedan od najvećih kineskih stručnjaka, pulmolog Žong Nanšan za CNN je govorio o tome kakve su zaista bile reakcije kineskih vlasti na početku pandemije, navodeći da virus nije pobjegao sa Instituta za virologiju, što se može čuti u svjetskoj javnosti. Kritičan je prema tome kako se na početku pristupalo u Kini, naročito u Vuhanu.

f

Foto: Printscreen

Kaže da nije sve tako čisto i upozorava na novi talas.

Žong ima povjerenje kineske centralne Vlade i njegov savjet izaziva hitnu reakciju. Pet dana prije zatvaranja Vuhana, Žong je putovao u taj epicenar pandemije, i ispitivao zdravstvene radnike. "Na početku su bili tihi, a onda sam im rekao da ćemo imati veći broj zaraženih".

Žong koji je dobio prije 17 godina priznanje zbog rada na SARS-u vjeruje da je novi koronavirus bio dosta gori od onog kako su to predstavili zvaničnici Vuhana na početku. Nastavljao sam da im govorim kako nam moraju reći stvarnu brojku, rekao je za CNN, dodajući da ih zvaničnici nisu objavljivali i da nisu bili voljni da kažu istinu u januaru.

To je kasnije i gradonačelnik Vuhana priznao.

Zatim je Žong 20. januara obavijestio o svemu što je saznao centralnu vladu i izašao na nacionalnu CCTV, otkrivajući da se virus prenosi s čovjeka na čovjeka i da su već zaraženi neki medicinski radnici, a vlada je nakon toga poslušala njegov savjet. Za tri dana je Vuhan stavljen u karantin.

Još postoji skepsa oko zvaničnih brojki, a Žong veruje da je to, dijelom, iz političkih razloga, ali napominje da je objavljeno i da će sve vlade biti u obavezi da ih dostave, ili će biti kažnjene.

Na pitanje šta misli o porijeklu virusa, kaže da je u ovom trenutku teško izvuči zaključak o tome, ali da vjeruje da vodi porijeklo od životinja, ali da imaju još mnogo toga da proučavaju.

Nekoliko se puta pojavila teorija u vezi sa Institutom za virologiju sa Vuhanom i tome da je virus odatle "otišao", kaže da ništa nije dokazano i da misli da virus nije odatle pobjegao.

Žong sada priprema Kinu za drugi talas, jer su se pojavili novi klasteri u proteklih nekoliko sedmica.

Uprkos tome što stvari postaju ispolitizovane, a tenzije između Kine i SAD jače, razgovori i saradnja se još odvijaju među medicinskim profesionalcima dvije zemlje, rekao je Žong, koji je istakao saradnju sa Harvardom.

 

Izvor: N1

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari