1
min read
A- A+
Pročitano

Problematična fontana izazvala sporenja: Tri predsjednika uriniraju po BiH

19/05/2020 - 19:25
Autor:Fos Media
595 pregleda

Fontana u etno selu Čardaci kod Viteza u Bosni i Hercegovini postala je tačka sporenja na društvenim mrežama zbog različitog viđenja onoga što prikazuje.

foto

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Ovo originalno djelo prikazuje tri muške skulpture kroz čiji polni organ izlazi voda i pada u bazen u obliku državnih granica Bosne i Hercegovine. Mnogi su u tim figurama videli simbolično predstavljena tri člana Predsjedništva BiH, pa su je zbog toga na Fejsbuku nazvali Tri predsjednika uriniraju po BiH iako joj je zvanični naziv Sloga.

Dok je za pojedine korisnike društvenih mreža ova simbolika uvredljiva i pozivaju na bojkot ovog kompleksa sa bazenima, drugi smatraju da fontana zapravo prikazuje pravo stanje stvari u susjednoj državi. Tog su mišljenja, kako prenosi portal Kliks, i autori fontane Kristina i Rajko Livančić koji su kazali da je ideja za ovaj rad sazrijevala godinu dana i da su je tek u izolaciji zbog koronavirusa konačno realizovali.

Fontana je inspirisana sličnim radom iz Praga, postavljenim prije 16 godina pored muzeja Franca Kafke, a čiji je autor David Černi. U češkoj verziji u bazen u obliku državnih granica uriniraju dvojica muškaraca dok posjetioci mogu da pošalju es-em-es poruku čiji će sadržaj biti ispisan u bazenu, piše Politika.

Iz etno sela navode da je fontana zamišljena kao slikovit prikaz bosanskohercegovačkih (ne)prilika: „Premda neke asocira na stanje u kojem se zemlja trenutno nalazi, cilj joj je da nas podsjetiti i na duh, humor i inat ljudi koji ovdje žive”.

Vlasnik etno sela ostavio je svakome na volju da odluči da li će tvrditi „da su to predsjednici ili tri konstitutivna naroda koji imaju čudnu ljubav prema zemlji u kojoj žive”.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari