2
min read
A- A+
Pročitano

Aerosol i duvanski dim – šta ih razlikuje?

16/09/2020 - 10:20
Autor:Fos Media
2451 pregleda

Jedan od najvećih problema sa pušenjem cigareta je njihovo sagorijevanje, koje stvara duvanski dim. U oblaku dima cigarete nalazi se više od šest hiljada štetnih materija koje se dovode u vezu sa bolestima koje nastaju zbog pušenja. Ako ste odlučili da promijenite svoje pušačke navike, ali niste spremni da je se u potpunosti odreknete, trebalo bi da se informišete o razlikama koje donose alternative pušenju.

Foto: Twitter/Agencije

Foto: Ilustracija

Zagrijavanjem umjesto sagorijevanjem duvana možemo izbjeći stvaranje duvanskog dima i velikog broja štetnih materija, rečeno je na drugom po redu vebinaru “Otvoreno o nauci”, na kojoj su naučnici vodećeg duvanskog proizvođača Filip Moris pojašnjavali promjene koje donose inovativni uređaji bazirani na tehnologiji zagrijavanja duvana u odnosu na tradicionalne cigarete.

A suštinska razlika je u aerosoli. Objašnjavajući razliku između aerosola i duvanskog dima na primjeru bezdimnog duvanskog proizvoda IQOS-a, vođa tima za naučna i medicinska istraživanja Markus Nordlund objasnio je da "aerosol koji se oslobađa kod korišćenja IQOS-a izgleda vrlo slično kao duvanski dim“.

Ali, postoji fundamentalna razlika. Aerosol je kombinacija kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha, pojašnjava Nordlund. Duvanski dim, sa druge strane, sadrži čvrste čestice i hiljade supstanci poput ugljen monoksida za koje postoje naučne tvrdnje da su štetne po zdravlje. „Duvanski dim rasipa se sporo, dok se aerosol rasipa dosta brže u vazduhu", objasnio je Nordlund.

Njegov kolega dr Tom Mekgret objasnio je zašto je IQOS koji zagrijava, ali ne sagorijeva duvan napravio revoluciju u duvanskoj industriji.

"Kada zapalite cigaretu, njen vrh dostiže temperaturu od čak 800 stepeni. Pri toj temperaturi, duvan u dimu ispušta preko 6000 materija, od kojih je preko 100 prepoznato kao štetno. IQOS uređaj koristi duvanske patrone, ali ih ne sagorijeva, već zagrijava na temperaturi od oko 350 stepeni i tim procesom ne stvara dim, već aerosol. Tim zagrijavanjem emituje se do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na cigarete", objasnio je Mekgret.

Podsjetimo, IQOS je nedavno dobio saglasnost o manjoj izloženosti štetnim materijama prilikom korišćenja, i to od jednog od najrelevantnijih svjetskih zdravstvenih regulatora - Američke agencije za hranu i ljekove (FDA). Svrstali su ga u kategoriju proizvoda “modifikovanog rizika” (MRTP) i potvrdili da se njegovim korišćenjem značajno smanjuje proizvodnja štetnih i potencijalno štetnih materija.

Drugi po redu događaj “Otvoreno o nauci” pokrio je ključne teme koje govore o tome zašto je važno da se izbjegne sagorijevanje duvana, kako aerosol koji se oslobađa kod korišćenja IQOS-a utiče na kvalitet vazduha u prostoriji, šta govore rezultati dosadašnjih, nezavisnih istraživanja.

Kompanija Filip Moris zagovara budućnost bez cigareta i u okviru svoje transformacije lansirala je 2016. uređaj IQOS koji do danas u svijetu koristi više od 11,2 miliona ljudi koji bi u drugačijim okolnostima nastavili da puše tradicionalne cigarete. Za potrebe istraživanja i razvoja ovog proizvoda, kompanija je otvorila naučno-istraživačke centre u Nojšatelu (Švajcarska) i u Singapuru gdje je angažovano više od 400 naučnika različitih ekspertiza.

(PR TEKST)

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari