1
min read
A- A+
Pročitano

Amfilohije: Današnja Crna Gora sve manje njegoševska, a sve više Montenegro

14/11/2017 - 18:49
Autor:Fos Media
235 pregleda

Današnja Crna Gora sve manje njegoševska Crna Gora, a sve više Montenegro, izjavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na promociji knjige "Borba za spas Morače" autora Komnena Bećirovića.

Foto: Mitropolija.com

Foto: Mitropolija.com

Amfilohije je podsjetio da je Komnen Bećirović jedan od najznačajnijih boraca za odbranu, ne samo Morače i njene nemanjićke lavre, nego i lovćenske crkve Svetog Petra Cetinjskog, te da je upravo on svojevremeno podigao na noge najznačajnije ljude Evrope protiv tog nepočinstva ondašnjih vlastodržaca.

"Današnja Crna Gora je sve manje njegoševska Crna Gora, a sve više Montenegro. Povratak istinskih Crnogoraca biće onda kada budu učestvovali u spasavanju nemanjićke lavre Manastira Morače i moračkog kanjona, koji je zapamćen i zapisan u istoriji svijeta, u istoriji čovječanstva, da ne govorim o istoriji nemanjićkog naroda srpskoga, crnogorskoga… Zapisana je lavra moračka, zapisana je od ovih ruskih izaslanika koji su u svoje vrijeme dolazili", kazao je Amfilohije.

"Daj Bože da oni dolaze i u vremenima posle ovih naših vremena i da nađu i lavru moračku, i morački kanjon, jedistven u Evropi, a da sa njima nađu i nas onakvim kakvi smo bili u vrijeme Petra Prvog i Petra Drugog Petrovića“ rekao je Mitropolit Amfilohije.

Komentari