1
min read
A- A+
Pročitano

Beogradski doktor: Biće dramatično bar još mjesec dana

25/03/2020 - 16:38
Autor:Fos Media
692 pregleda

Borba protiv korona virusa biće dramatična bar još mjesec dana, kaže za Radio Crne Gore molekularni biolog sa Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković" iz Beograda, dr Nikola Tanić. On se nada će nakon toga epidemiološka situacija krenuti na bolje.

foto

Foto: Novosti.rs

Tanić ističe da korona virus napada pluća jer je tu najveća koncentracija enzima furina, kojeg koristi da uđe u ćelije ljudskog organizma. 

Naglašava da se zbog kapljičnog prenosa infekcije i dugotrajnog opstanka virusa na raznim površinama preporučuje socijalna distanca i nošenje maski i rukavica.

Tanić ističe i da veoma opasno može biti, kada građani, bez preporuke ljekara, kao preventivu koriste razne lijekove o čijem pozitivnom dejstvu čitaju tekstove na internetu.

"Kovid 19 primarno se prenosi neposredno, kapljičnim putem, i preko kontaminiranih površina na kojima ostaje i desatak sati", ističe molekularni biolog dr Nikola Tanić.

“Mi virus unosimo tako što ga pokupimo sa neke površine. Zato se preporučuje da se nose rukavice i maske zbog kapljičnog prenosa. Zbog toga se preporučuje i izolacija”, kaže Tanić.

Brojne zemlje eksperimentišu sa antivirusnim lijekovima koji se primarno koriste za liječenje drugih oboljenja, poput HIV-a i malarije. O pozitivnom učinku, primjera radi hlorina u kombinaciji sa azitromicinom postoje tekstovi na internetu. Uzimanje te terapije bez ljekarskog nadzora i na svoju ruku može biti fatalno upozorava Tanić.

“Postoje podaci da kombinacija ta dva lijeka jeste efikasna u nekom procentu u brobi protiv virusa korona, znači kad ste već inficirani, ali nemojte to preventivno piti."

Ohrabrujući podaci o pozitivnom dejstvu velikih količina vitamina C u borbi sa infekcijom stižu od renomiranih američkih stručnjaka. I tu treba sačekati detaljne analize.

“Ako je normalna dnevna doza gram vitamina C treba unositi 16 grama vitamina C i možete čak da pobijedite korona virus. Vidjećemo koliko je to tačno, to je nova informacija, danas objavljena”, kaže dr Tanić.

Doktor Tanić kaže da je nezahvalno prognozirati kada će biti vrhunac epidemije.

“Siguran sam da će bar još mjesec ovo biti dramatično, a onda nadam se da će da krene na bolje”, poručuje dr Tanić.

Za sada nema pouzdanih informacija da li će rast temperature uticati na povlačenje koronavirusa. Definitivno je utvrđeno da će više sunca i UV zračenja uticati na usporavanje ili potpuno povlačenje epidemije, zaključio je  dr  Nikola Tanić.

Izvor: RTCG

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari