1
min read
A- A+
Pročitano

Bolnica za psihijatriju Kotor: Disciplinski postupak protiv četiri medicinska tehničara

02/12/2019 - 10:43
Autor:Fos Media
6176 pregleda

Specijalna bolnica za psihijatriju Kotor pokrenula je disciplinski postupak protiv sva četiri smjenska medicinska tehničara koji rade na Sudskom odjeljenju te ustanove, nakon što je početkom novembra na društvenim mrežama objavljena sporna fotografija pacijenta Đorđija Đoka Pavićevića (32) hospitalizovanog na pomenutom odjeljenju.

Sporna fotografija

Sporna fotografija

Iz te ustanove su kazali da je utvrđeno da je sporna fotografija nastala na Sudskom odjeljenju, ali da na osnovu interne istrage nije ustanovljen tačan datum nastanka fotografije, kao ni ko je od smjenskih medicinskih tehničara Sudskog odjeljenja bez odobrenja načelnika odjeljenja ili dežurnog ljekara dopustio boravak nepoznatih osoba na odjeljenju.

“Disciplinski postupak će se dalje voditi shodno Zakonu i rezultatima istrage koju vode ovlaštena službena lica Uprave policije – Odjeljenja bezbjednosti Kotor”, naglasili su u toj zdravstvenoj ustanovi.

Takođe, zbog nepoštovanja odredbi Ugovora koji bolnica ima sa privatnom firmom koja obezbjeđuje Sudsko odjeljenje i uočenih propusta u radu njenih službenika, sporazumno su potpisali raskid Ugovora sa tom firmom.

“Shodno postojećem Ugovoru sa ovom firmom njihovo osoblje je moralo primijetiti prisustvo nepoznatih osoba na odjeljenju, s obzirom na to da su isti bili u obavezi da evidentiraju svaki dolazak “trećih lica” na odjeljenje i vršiti monitoring odjeljenja pomoću video nadzora sa instaliranih 16 kamera. Službenici firme će biti angažovani do kraja javnog poziva, odnosno izbora nove firme licencirane za poslove obezbjeđenja”, naglasili su u bolnici.

Kako dodaju, uprava bolnice sve vrijeme intenzivno komunicira sa policijom, u cilju pružanja svih relevatnih informacija koje bi im bile neophodne za dalje vođenje istrage.

“Specijalna bolnica za psihijatriju Kotor je zdravstvena ustanova koja pruža usluge liječenja i rehabilitacije lica sa mentalnim problemima. Od formiranja Sudskog odjeljenja u bolnici kroz brojna obraćanja nadležnim organima i kroz sredstva javnog informisanja ukazivano je da zaposleno osoblje bolnice može biti odgovorno jedino za liječenje, dok bezbjednosne mjere i dio koji se odnosi na čuvanje mora biti u nadležnosti drugih organa”, ističu u toj ustanovi.

Zato su se, kažu, obratili Ministarstvu zdravlja sa zahtjevom za iniciranje hitnog sastanka sa svim relevantnim subjektima koji učestvuju u procesu izricanja i realizacije bezbjednosne mjere obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja.

“Cilj ovog sastanka bi bio iznalaženje mogućnosti za angažman ovlašćenih lica državnih službi koji bi bili angažovani na poslovima obezbjeđenja Sudskog odjeljenja, do izgradnje zatvorske bolnice u Spužu, kao najoptimalnije mogućeg rješenja”, zaključuju u upravi bolnice.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari