1
min read
A- A+
Pročitano

Bošković: Crna Gora završila integraciju u NATO

11/07/2019 - 17:04
Autor:Fos Media
46 pregleda

Crna Gora uspješno je završila fazu integracije u NATO, uz ispunjenje svih ciljeva i ubuduće će samostalno održavati svoje deklarisane sposobnosti, rekao je ministar odbrane, Predrag Bošković. 

Ilustracija

Ilustracija, foto: Gov.me

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o integraciji Crne Gore u NATO i deklaraciju o završetku tog procesa. 

Bošković je kazao da će deklaracija biti potpisana u Podgorici 23. jula i da Crna Gora zaokružuje jedno veoma važno poglavlje. 

“Sa ponosom moram reći da je Crna Gora napravila jednu veoma kvalitetnu stvar, jer je u izuzetno kratkom roku završila taj proces integracije”, rekao je Bošković na konferenciji za novinare. 

Faza integracije, kako je dodao, traje od 5. juna 2017. godine, kada je Crna Gora ušla u NATO, do 23. jula ove godine. 

Bošković je kazao da je integracija imala sedam tačaka i da je svaka tačka iziskivala značajan napor i posvećenost.

Kako je naveo, tih sedam tačaka odnosilo se i na administraciju usaglašavanje zakonske regulative, utvrđivanje usklađenosti propisa Crne Gore sa odredbama Pariskog protokola i NATO sporazuma o statusu snaga, usaglašavanje procesa upravljanja ljudskim resursima. 

“Druga dimenzija koja je bila neophodna u tom procesu usaglašavanja je opremanje snaga”, kazao je Bošković.

On je objasnio da je ta dimenzija obuhvatala zadatke u vezi sa usaglašavanjem planova o opremanju i modernizaciji VCG po NATO standardima, izradu planova za rješavanje viškova, razvoj infrastrukture za potrebe odbrane i planova razvoja infrastrukture materijalnih sredstava za implementaciju koncepta podrške zemlje domaćina.

Bošković je naveo da je treća dimenzija u procesu integracije struktura snaga i da je ona obuhvatala zadatke u vezi sa izradom planova za usaglašavanje formacijske structure VCG i pridruživanje deklarisanih sastava u strukturu NATO snaga.

Četvrta dimenzija, kako je dodao, odnosila se na obuke i vježbe, a peta je integrisanje sistema protivvazdušne odbrane u NATO integrisani sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane. 

Bošković je objasnio da se šesta dimenzija odnosila na komunikacijsko-informacijski sistem i obuhvatila je zadatke priključenja na NATO informacijske sisteme.

Posljednja dimenzija procesa integracije odnosila se na sajber odbranu, odnosno razvoj nacionalnih kapaciteta za odgovor na takve prijetnje.

Bošković je rekao da je svaki od tih elemenata bio veoma zahtjevan.

“Veoma sam ponosan na ono što smo u prethodne dvije godine uradili”, zaključio je Bošković.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari