1
min read
A- A+
Pročitano

CDT: Mediji ne prepoznaju ruske propagandne narative

13/02/2020 - 16:22
Autor:Fos Media
71 pregleda

Onlajn mediji u Crnoj Gori često ne prepoznaju ruske propagande pamflete koji su maskirani u novinarske izvještaje, pa ih objavljuju i tako doprinose njihovom širenju, pokazala je analiza koju je uradio Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Foto

Foto: Ilustracija

Ta nevladina organizacija uradila je analizu medijskog sadržaja o prisustvu ruske propagande u domaćim i regionalnim medijima, u okviru koje su analizirali oko 200 tekstova o ruskom oružju i vojnoj moći, koji su u periodu od decembra 2015. do decembra 2018. objavljeni u crnogorskim medijima.

Analizirani tekstovi objavljeni su na Televiziji Crne Gore, televizijama Vijesti, Prva i Nova, u dnevnim listovima Vijesti, Pobjeda, Dan i Dnevne novine, u listu Informer, kao i na portalima Analitika, Vijesti, Antena M, CdM i IN4s.

„Cilj te analize je bio da se utvrdi koji nam se narativ plasira, odnosno kakvu nam priču pričaju mediji“, kazali su iz CDT-a.

Kako su naveli, narativ o ruskom oružju nije kreiran u Crnoj Gori, već u tabloidima iz regiona i na mnogobrojnim proruskim i desničarskim portalima.

„Te informacije ne moraju nužno biti netačne, ali mediji prilikom objavljivanja mogu koristiti različite manipulacije ili ne poštovati osnovne principe profesionalnog izvještavanja“, pojasnili su iz CDT-a.

Prema njihovim riječima, priče o ruskom oružju se dominantno prenose na onlajn medijima u Crnoj Gori, a manje na televiziji i u štampi, zbog specifičnog, znatno zahtjevnijeg procesa pripreme priloga i tekstova.

Analiza je pokazala da su akteri ili izvori informacija koje sadrže narativ o svemoćnom ruskom oružju i koji prenose poruke, dominantno ruski.

„Rusko oružje u analiziranim tekstovima predstavlja se kao zastrašujuće, nepobjedivo, superiorno i najpouzdanije. Tekstovi mahom ne nude dovoljno činjenica koje bi se omogućile da se provjeri da li je objavljeni sadržaj zaista tačan“, kazali su iz CDT-a.

Kako su naveli, narativ o ruskom oružju koji se gotovo svakodnevno širi ima cilj da usmjeri stavove i zaključke čitalaca tih sadržaja u određenom smjeru koji odgovara političkom i ideološkom opredjeljenju onih koji takav sadržaj kreiraju ili naručuju.

Izvor: Mina

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari