1
min read
A- A+
Pročitano

CGO: Hapšenja ne mogu biti podstrek za razvoj medijskog profesionalizma

13/01/2020 - 17:51
Autor:Fos Media
64 pregleda

Centar za građansko obrazovanje CGO izražava zabrinutost zbog sve češćeg privođenja novinara na osnovu procjene da informacije koje objavljuju utiču na širenje panike i nereda, saopštio je danas koordinator za razvoj u toj organizaciji Damir Nikočević.

Nikočević

Nikočević, foto: CGO

Nikočević je ocijenio da posljednji slučajevi novinara Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, a ranije i novinarke Anđele Đikanović, ukazuju na elemente zloupotrebe takvog djelovanja Tužilaštva.

“Za kršenje profesionalnih standarda postoje samoregulatorni i regulatorni mehanizmi, dok ovako restriktivan pristup može biti predmet zloupotrebe i predstavlja prijetnju ne lažnim vijestima, već slobodi izražavanja”, naveo je Nikočević.

Istovremeno, dodao je, CGO poziva sve medije i zaposlene u medijima da poštuju Kodeks novinara Crne Gore.

“I sami smo imali negativno iskustvo tokom 2018. godine kada smo bili mete neviđene negativne kampanje sa morem lažnih vijesti jednog dijela medija. Stoga, apelujemo da se svi novinari vode dužnom novinarskom pažnjom, profesionalnim standardima i da provjeravaju informacije koje objavljuju”, poručio je koordinator za razvoj u CGO.

Na drugoj strani, upozorio je, navodni ili stvarni novinarski propusti ili greške ne smiju biti razlog da se kroz pozivanje na odgovornost za ovo krivično djelo ulazi u polje slobode izražavanja.

“Posebno se mora biti oprezan kad se na odgovornost pozivaju novinari ili građanski aktivisti kojima Evropski sud za ljudska prava u Strazburu priznaje status javnih čuvara (public watchdog)”, smatra Nikočević.

On je ukazao da krivično-pravni teoretičari paniku definišu kao iznenadno i značajnije uznemirivanje građana i osjećaj sigurnosti jačeg intenziteta prouzrokovano istragom zbog iznijete informacije.

“Budući da se radi o vrlo osjetljivoj oblasti slobode izražavanja, veoma je važno da Tužilaštvo i sud u svakom pojedinačnom slučaju, te u skladu sa standardima Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, sprovedu tzv. trodjelni test i valjano obrazlože svaki od njegovih segmenata”, istakao je Nikočević.

Prema njegovim riječima, primjena najboljih evropskih standarda, kojima i naše zakonodavstvo daje primat, izuzetno je važna kako ne bi došli u situaciju da se institucionalna moć Tužilaštva rutinski koristi u ograničenju svakog vida izražavanja koji nije po volji određenim centrima moći, a čije smo naznake dobili i kroz neke druge primjere ovih dana.

“Takođe, ovo može biti i indirektna skrivena prijetnja prema kritički orijentisanom dijelu javnosti. Sloboda izražavanja je jedan od osnovnih stubova vladavine prava i indikator čiji se razvoj mjeri kroz proces evropskih integracija Crne Gore. CGO poziva na dodatan oprez sve aktere kako ne bi, u već usijanoj atmosferi nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, uticali na podizanje dodatnih tenzija”, zaključio je Nikočević.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari